ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Är den nya gröna vågen här?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel spanar kring den nya gröna vågen.
Mitt i:s bostadspanel spanar kring om vi står inför en ny grön våg.
ANNONS

Finns lyckan för stockholmarna på landet? Med höga bostadspriser i Stockholm sneglar allt fler på en bostad utanför länet. Hundratusentals pendlar redan idag in från andra län varje dag.

Den här veckan svarar vår expertpanel på om de ser en ny grön våg, där stockholmare väljer att bosätta sig utanför stan?

Tror du att fler stockholmare kommer att bosätta sig utanför stan och börja pendla?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli.
– Vår sökstatistik visar att många stockholmare söker på Booli efter villa i närliggande orter som Uppsala, Västerås eller Eskilstuna. Där får du mycket mer för pengarna, den som köper villa i en av dessa kommuner kan spara tusentals kronor per månad jämfört med om de köpt i Stockholm.
– Att flytta från storstad till småstad eller landet är inte för alla. Men det finns en grupp som som borde ta sig en funderare – de som betalar för storstadens utbud men inte använder sig av det.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet.
– Inflyttningen till Stockholm är fortsatt stor och flyttmönstret går generellt från land till stad.
– En dröm för många är att kombinera lägenhet i stan med fritidshus på landet. En mindre grupp söker sig, av olika anledningar, istället bort från stan. Vissa vill helt enkelt leva ett lugnare liv och andra vill leva närmare naturen. Än så länge är det en relativt svag tendens, som inte märks på marknaden. Däremot har många mindre städer i Mälardalsregionen under de senaste åren sett ett rejält uppsving, till viss del drivet av inflyttning från Stockholm.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet.
– Vi ser en tydlig urbaniseringstrend, det vill säga att folk dras till städer, över hela landet. Stockholm är mycket populärt eftersom det finns ett stort utbud av arbetstillfällen, service och nöjen. Samtidigt står närhet till naturen högt på önskelistan när människor söker nytt boende. Många verkar längta efter en plats på landet med mindre hets och stress men för de flesta förblir det en dröm.
– De höga priserna i innerstan kommer även fortsättningsvis att få många att söka sig ut till kommuner med pendlingsavstånd till Stockholm. Det talas ofta om att det är viktigt att bygga fler bostäder. Men att bygga ut infrastruktur och kommunikationer är minst lika viktigt för att skapa ett mer hållbart samhälle.