Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

En guide till julgransdjungeln

Mitt i ger en guide inför julgransköpet.
På 1800-talet började seden att ha julgran bli allmänt spridd i Sverige.
Det säljs omkring 3 miljoner granar i Sverige varje år. Störst på marknaden är så kallade rödgranar. Men bor du trångt eller vill haka på den senaste trenden finns många alternativ.

Traditionell rödgran från Blomsterlandet.

Traditionell rödgran från Blomsterlandet i Nacka.

Den traditionella

Välj en rödgran, vilket är den mest sålda julgranstypen på marknaden. Tänk på att den kräver en hel del omsorg, Om den stått i kyla kan den behöva förberedas för rumsvärmen genom att stå några dygn i garage eller kallt utrymme. Den behöver vattnas ordentligt under de första dagarna inomhus. Namnet rödgran anspelar på granarnas lätt rödfärgade bark.

Konstgran från Blomsterlandet.

Frostad konstgran från Blomsterlandet.

Garanterat barrfri

Kanske är plastgranen modellen för dig? En garanterat barrfri gran utan behov av vatten. Även om den används i flera år för den dock underkänt av Naturskyddsföreningen. Det beror bland annat på produktionens totala miljöpåverkan och transporter.

 

Fakta

Så får du granen att trivas

Sedvänjan att ha julgran spreds ursprungligen från Tyskland under 1500- och 1600-talet.
På 1800-talet började bättre bemedlade svenska familjer att skaffa julgran och sedan spreds traditionen till breda folklager.
Det säljs drygt 3 miljoner julgranar i Sverige varje år.
Ett tips för att få granen att trivas är att låta den acklimatisera sig i ett garage eller på en balkong under något dygn så att den vänjer sig vid inomhusvärmen.
Här är kanske världens längsta tipslista om julgranar sammanställd av SkogsSverige.

Källa: SkogsSverige

Gran från Designtorget.

Grå 120 centimeter hög gran i design av Anne Paso Lovi.

Trendgran i plywood

Vad sägs om en gran i plywood? En nyhet som gjort succé på Designtorget och rönt uppmärksamhet i sociala medier är denna skapelse i design av Anne Paso Lovi. Går att montera utan lim eller verktyg och finns i två olika storlekar.

Ädelgran modell mindre i kruka.

Här är en kungsgran i kruka som går att plantera utomhus.

Disneygran

Välj en Kungsgran även kallad Disneygran, på grund av likheterna med de tecknade seriernas granar. Generellt något dyrare än rödgranen och barrar mindre. Har på senare år vunnit i popularitet gentemot rödgranen, enligt Plantagen.

Rumsgran från Blomsterlandet.

Försäljningen av rumsgranar har ökat rejält.

Granar i kruka

Så kallade rumsgranar figurerar ofta i trendiga inredningsreportage och försäljningen av dem har skjutit i höjden. De ger hemmet en julkänsla även om det saknas plats för en stor gran. Med rätt skötsel kan de överleva i åratal. Som alternativ finns kungsgranar i krukor. Kungsgranar är sämre lämpade för inomhusluften, men kan gå att plantera utomhus när man har firat klart julen.