ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Is, snö och halka – men vems är ansvaret?

Vinterjuridiken kan vara knepig – här får du koll på vad som gäller.
Vinterjuridiken kan vara knepig – här får du koll på vad som gäller.
Med vinterns växlande temperaturer kan snöröjning, halka och framkomlighet bli en utmaning. Få koll på vem som är ansvarig före nästa köldknäpp!
ANNONS

SMÅHUS

Vem är ansvarig för snöröjning och sandning kring min entré, brevlåda och garageuppfart mm?

– Som villaägare är du själv ansvarig för entré och garageuppfart, det är din egen tomt, så där får man själv se till att snöröja och sanda, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

– När det gäller brevlådan, beror det på var den sitter. Är marken framför brevlådan din mark, får du själv se till att skotta och sanda där. Är det kommunens mark beror det på om kommunen har överfört ansvaret att skotta gångbanan till dig, så kolla upp det innan!

Vems ansvar är det att se till att snön skottas från taket och att istappar tas bort?

– I ditt eget småhus får du själv se till att skotta taket och avlägsna istappar. Fast skotta inte taket i onödan. Är det ingen risk för huset eller att någon riskerar att skadas av nedfallande snö, låt den ligga kvar. Att ge sig upp på ett halkigt och isigt tak på vintern, är inte riskfritt.

Vad händer om en besökare eller brevbärare halkar vid min fastighet och skadas?

– En småhusägare har ett visst ansvar att vidta säkerhetsåtgärder för att minska skaderisken på mark som småhusägaren har skadeståndsansvaret för, dvs sin egen mark och kommunal gångbana där kommunen har låtit överföra underhållsansvaret till småhusägaren. För skadeståndsansvar krävs dock att fastighetsägaren varit oaktsam och inte vidtagit åtgärder för att förekomma att någon halkar och skadar sig.

Villaägare har ett särskilt ansvar.

BOSTADSRÄTT

Vems ansvar är det att snön skottas från taket och att istappar tas bort?

ANNONS

– Det är alltid fastighetsägarens ansvar, menar Ulrika Blomqvist, VD Bostadsrätterna. I bostadsrättsföreningen innebär det att det är styrelsen som företräder föreningen som är ansvarig för snöröjningen. Det kan hanteras på tre sätt. Antingen skottar man själva, har avropsavtal eller ett bevakningsavtal med en entreprenör som bevakar din fastighet och skottar vid behov – med beredskap att rycka ut dygnet runt.

Det är även fastighetsägaren som är ansvarig för att skotta på gården om det behövs samt vid entrén, menar hon.

– Det är en bra idé att kolla med kommunen vem som har ansvaret för att snöröja trottoaren, oavsett om det är föreningens eller kommunens mark, eftersom det kan variera från en kommun till en annan!

Vem är ansvarig för snöröjning på balkonger och istapparna som hänger från min balkong?

– Det brukar stå i stadgarna, säger Ulrika Blomqvist. Men föreningen har ju ofta svårt att klättra in på din balkong och snöröja. Om du ser att det börjar bildas istappar kan du ju slå av dem innan de börjar bildas jätteistappar.

Vad händer om jag eller någon annan halkar och skadas?

– Man vänder sig alltid mot fastighetsägaren som i sin tur då låter sitt försäkringsbolag utreda.

Glöm inte skotta balkongen!

HYRESRÄTT

Bor du i hyresrätt är det din hyresvärd som är ansvarig för snöröjningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.