ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så håller du tjuven borta under helgerna

Inbrott.
Inbrotten ökar i en majoritet av länets kommuner.
Enligt en ny rapport, Svenskarna och trygghet 2018, känner sig var tredje invånare i länet otrygg i sitt hem eller närområde. Årets sista månader är särskilt otrygga.
ANNONS

Inbrott sker oftast dagtid eller under de mörka månaderna. Se till att ha timer på lampor så att de tänds och släcks, en radio som står på och eventuell utebelysning tänd. Det ger ett intryck av att du är hemma och gör det svårt för en tjuv att jobba ostört.

Grannsamverkan är viktigt som skydd mot inbrott. Hjälp varandra och berätta när ni ska resa bort så kan ni ha gemensam koll.

Markplan är mest populärt för tjuvarna, både i lägenheter och villor. Det kan därför vara värt att dubbelkolla fönster och balkongdörrar och installera fönsterlås.

Fixa ett bra lås på dörren. Om din ytterdörr har ett brevinkast kan en kåpa över låsvredet skydda dig mot inbrott med låsslunga. Finns det en risk att extranycklar är på vift? Byt lås!

Installera ett inbrottslarm. Läs på i förväg bara, så att du hittar den säkerhetsnivå som passar dig.

Låna en märkpenna, elgravyrpenna eller diamantstiftspenna hos polisen och märk dina värdesaker med DNA. Det ökar chansen att hitta rätt tjuv och att du ska få tillbaka dina saker.

Här har inbrotten ökat mest

Fakta

Var tredje orolig

  • 32 procent av invånarna i länet uppger att de är oroliga för inbrott, jämfört med rikssnittet på 29 procent.
  • Enligt polisen begås 50-60 procent av inbrotten idag av ligor, som jobbar snabbt och fokuserar på smycken, kontanter och pass.
Källa: Svenskarna och trygghet 2018 är framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo och 6 300 rikstäckande respondenter har deltagit.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.