ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur ser framtidens bostäder ut?

Mitt i:s bostadspanel.
Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel spånar kring framtidens planlösningar.
Den här veckan svarar vår expertpanel på hur framtidens bostäder och planlösningar kommer att se ut.
ANNONS

Öppen planlösning eller traditionell lya med många olika rum? Aktivitetsbaserade ytor och smart förvaring? Planlösningarna
i våra bostäder förändras över tid. Så här tror experterna att vi bor i framtiden.

Hur tror du att våra bostäder ser ut i framtiden?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli.
– Jag tror att vi kommer se fler flexibla bostäder inom kort! I nybyggda bostäder tror jag att fler kommer få möjlighet att anpassa sitt eget boende efter förändrade livssituationer. För varannan vecka-familjer hade det till exempel varit praktiskt att ena veckan ha varsitt rum till barnen, och andra veckan större sällskapsytor.
– Jag tror också att möjligheten till en separat uthyrningsdel i sin egen bostad kommer vara intressant för fler framöver.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet.
– Skiljelinjen nu går inte så mycket mellan öppen eller mer traditionell planlösning. Snarare handlar det om att ta tillvara på ytan och bo så yteffektivt och bekvämt som möjligt. Att boendet ska vara klimatsmart är också något som bostadsutvecklare tänker mer på idag och som kunderna börjar efterfråga i allt större utsträckning.
– Vissa bostadsutvecklare marknadsför mindre bostadsrätter med flyttbara väggar. Den typen av mer flexibla lösningar kommer vi sannolikt se mer av i framtiden.
– En liten men växande trend för de som har mer yta är en uppdelning i mer aktivitetsbaserad rumsfördelning. Ofta handlar det om att sätta gränser för skärmanvändning genom att till exempel ha ett särskilt rum för skärmanvändning.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet.
– Det största bostadsbehovet just nu finns hos unga människor med begränsade resurser. Därför behövs det ännu större fokus på kvadratsmarta lösningar som gör att man kan utnyttja bostadens yta maximalt. Det kan exempelvis handla om dold förvaring och sängytor som kan skjutas undan när de inte används.
– För barnfamiljer förändras behoven under tiden barnen växer upp och framtidens planlösning behöver tillåta mer flexibilitet med exempelvis möjlighet att skapa zoner för lek eller avskildhet.
– Trenden med öppen och social planlösning lär sannolikt bestå men det är en smakfråga. Det kommer sannolikt alltid finnas de som föredrar att ha kök och matplats avskilt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.