ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur köper man bostad tillsammans?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Det är mycket att tänka på när man ska flytta ihop. Hur funkar det till exempel om man köper en bostad tillsammans, men går in med olika mycket i kontantinsats? Hur gör man upp det ekonomiska rättvist?
Mitt i:s bostadspanel reder ut vad som gäller och vad som är bra att tänka på!
ANNONS

Vi ska flytta ihop, men går in med olika mycket i kontantinsats. Hur gör vi upp det ekonomiska rättvist?

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Att flytta ihop med någon kan vara en stor och spännande händelse i livet. Ekonomi och juridik är kanske inte det första man tänker på, men det är bra att reda ut så mycket som möjligt så tidigt som möjligt. Det är inget ovanligt att par går in med olika mycket i kontantinsats, och det går förstås alldeles utmärkt. Mitt tips är att ni träffar en jurist och går igenom vad ni behöver avtala när ni ska bo ihop och vad som ska hända om det motsatta inträffar.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Det kan ju kännas lite oromantiskt men innan man köper en bostad tillsammans kan det vara bra att sätta sig in i vissa juridiska frågor. Den gemensamma bostaden ses som samboegendom. Skulle det vara så att man sedan separerar delas egendomen lika oavsett fördelning på lån eller kontantinsats. Vill man ha det på ett annat sätt får man upprätta ett samboavtal som kan reglera hur mycket var och en får behålla av värdet av bostaden. Om man har betalat in olika mycket i kontantinsats och tycker att det har betydelse vid en separation behöver samboavtalet kompletteras. På så vis kan den som lagt in mer pengar också få tillbaka samma summa vid en separation. Känner man sig osäker kring vad som gäller kan det vara bra att fråga sin bankkontakt eller en jurist.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Ett par som flyttar in samtidigt i ett gemensamt boende har automatiskt rätt till hälften var av det boendet om de skulle flytta isär - och det gäller oavsett hur mycket var och en har lagt in som kontantinsats. Det kan vara bra att känna till att ni delar på allt om ni skulle separera – vilket såklart kan kännas surt om du är den som lagt in väsentligt mycket mer pengar i bostaden. Det här kan relativt enkelt regleras genom att skriva ett så kallat skuldebrev – det vill säga att den som betalat mindre blir “skyldig” den som betalat mest sin del av kontantinsatsen.
Visste du att

9936...

… kronor var den genomsnittliga månadshyran för en nybyggd hyreslägenhet på tre rum och kök under 2018.

Källa: SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.