Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Kulörer som skapar lugn

Utifrån trendanalyser tog färgtillverkaren Nordsjö fram den rosa kulören Heart Wood
Utifrån trendanalyser tog färgtillverkaren Nordsjö fram den rosa kulören Heart Wood
Att inreda med rosa, röda och beiga färger ser ut att bli stort under 2018. Trendspanare ser en längtan efter att skapa hem för återhämtning och lugn.

I början av 2018 har många trendspanare spått vilka möbler, färger och detaljer som präglar inredningen framöver.

Stefan ”Trendstefan” Nilsson gör sedan 18 år tillbaka den typen av spaningar baserade på intervjuer med trendsättare och resor världen över. Han förutspår en färgglad trend med tydliga rosa, gula och blå kulörer. Svenskarna har en stark vurm för vita väggar men intresset har ökat för grå och beige kulörer.

– Svenskarnas svala minimalistiska stil fortsätter men vi kommer att få se mer glada färger. Varför inte i form av en helt rosa servis ihop med gula glas, säger Stefan Nilsson.

Hälsa och hållbarhet

Hälsa och hållbarhet är två andra tydliga trender, enligt honom. Vi kommer se mer av hållbara och miljövänliga material och man inreder med växter som renar luften.

En annan trendexpert är Sofia-Li Molin, creative director på Swedish fashion council. Medvetenheten om hur färgsättning påverkar våra sinnen ökar, enligt henne.

Rött, brunt och rosa

De gråa, svarta och dimgröna väggarna ersätter det Stockholmsvita i allt fler bostäder.

– De riktigt klara pastellerna kommer vi att se mindre av. De blandas upp med en gråvit eller beige bas som vi kombinerar gärna ton-i-ton med rött, brunt och gammaldags rosa, säger Sofia-Li Molin.

Hem för balans

Trenden med välbefinnande och hälsa låg till grund när färgtillverkaren Nordsjö utsåg den jordnära rosa kulören ”Heart wood” till årets färg 2018. Efter att ha anlitat en grupp av internationella trendexperter inom mode, design och arkitektur fann företaget att konsumenterna i dag vill omvandla sina hem till en slags retreat från omvärlden.

– Vårt hem behöver vara en plats där vi kan skruva ner ljudet, där vi kan vårda våra värden och ladda om. Kulör kan spela en viktig roll när det gäller att ta itu med balansen mellan utsidan och vårt inre lugn, säger Per Nimér, nordisk
designchef på Nordsjö i ett pressmeddelande.