Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

När en liten flyttar in

Redan innan barnet kommit till världen är det lätt att drömma sig bort och fantisera om hur man ska fixa ett mysigt, lekfullt och tryggt hem.

Man shoppar loss i fantasin eller på riktigt, syr gardiner och målar om. Men många börjar också fundera på vad som kan behöva ändras i hemmet för att minska risken för olyckor.

Låga bord med vassa kanter, den där kandelabern på vardagsrumsgolvet och trappan upp till övervåningen är exempel på farozoner som plötsligt dyker upp i hem som tidigare varit barnfria.

Peter Bengtsson, Länsförsäkringar Stockholm.

Peter Bengtsson är expert på Länsförsäkringar Stockholm.

Upptäck farorna

Se över ert möblemang och säkra upp eventuella farozoner blir viktigt när den lille flyttar in. Om du som vuxen provar att krypandes inventera hemmet upptäcker du snabbt var farorna lurar.

En god början, innan man tar i tu med det materiella är att försäkra det lilla livet, redan under graviditeten. Vad många inte vet, är att graviditetsförsäkring kan tecknas redan från tjugoandra graviditetsvecka.

Vår erfarenhet är att vi försäkrar våra prylar bättre än våra barn.

Peter Bengtsson

God investering

Att sedan teckna en barnförsäkring, som täcker både sjukdom och olycksfall, är en av de bästa investeringar man kan göra för sitt nyfödda barn.

– Vår erfarenhet är att vi försäkrar våra prylar bättre än våra barn. Att välja helförsäkring för en ny bil kan tyckas självklart men att försäkra ett nyfött barn missas alltför ofta på grund av okunskap, säger Peter Bengtsson på Länsförsäkringar.

Föränderligt rum

Nästa tips gäller sparande då liten snabbt blir större. Barnrummet förändras i takt med ålder och intresset pendlar snabbt från gosedjur, docksäng och lego till skrivbord, teknik, musik och till slut eget boende.

Börjar man spara tidigt och på rätt sätt kan en mindre summa växa och täcka framtida behov när barnen börjar kosta mer.

Kommande behov

Från 1 mars 2018 höjs till exempel barnbidraget med 200 kronor per barn och har man möjlighet att spara en del av detta för barnens kommande behov är det en bra buffert när barnrummet behöver uppdateras till tonårsrum.

Sparar man 500 kronor i månaden från barnets födsel med en årlig avkastning på 5 procent så växer sparkapitalet till drygt 175.000 kronor tills barnet är 18 år.

Fakta

3 spartips som växer med barnet

Det bästa sparandet är det som börjar i tid.

Spara hellre en mindre slant varje månad än en större avsättning per år, det känns mindre i plånboken.

Sparande via autogiro gör det lättare att komma ihåg.

Vuxenspärr på kontot hindrar tonåringen att plocka ut pengar för kortsiktiga behov.

Källa: Länsförsäkringar Stockholm