ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”Överdriven lyx att ha två rum”

Ingrid tycker att hon har allt hon behöver på sina 20 kvadrat.
Ingrid tycker att hon har allt hon behöver på sina 20 kvadrat.
Ingrid tycker att hon har allt hon behöver på sina 20 kvadrat.
Ingrid tycker att hon har allt hon behöver på sina 20 kvadrat.
Förvaringen är helt uppåt väggarna.
Förvaringen är helt uppåt väggarna.
Många av oss drömmer nog om ett stort hem med flera rum och gott om plats för alla saker.
Andra går mot strömmen och downsizar rejält.
– Det är ett resursslöseri med yta om man bor själv i en tvåa, säger 35-åriga Ingrid Walter som valt att bo på 20 kvadrat.
ANNONS

Antalet köande i bostadskön är nu svindlande 650 000 personer. Enligt Bostadsförmedlingen är ca 150 000 av dessa aktivt sökande.

Johanneshovsbon Ingrid Walter, 35, har ett radikalt förslag för att ge fler chans till bostad.

– Jag tycker att man ska bygga fler riktigt små lägenheter. Jag kan inte förstå varför man inte gör det, det blir ju plats för fler då, konstaterar hon.

Bor på 20 kvadrat

Och hon lever som hon lär. Sedan sex år tillbaka bor hon på endast 20 kvadrat, ändå tycker hon inte att hon saknar något.

– Det blir som att bo på hotell varje dag. Dessutom får jag pengar över till annat, som att resa, vilket är ett stort intresse, säger hon.

”Det är ett resursslöseri”

Även när hon tidigare bodde i en tvåa på 44 kvadrat så bodde hon bara i det ena av rummen. Det andra hyrde hon senare ut till en inneboende.

– Man sover ju mest hemma, då kändes det onödigt att ha ett separat rum bara för det. Det är ett resursslöseri med yta om man bor i en tvåa själv. Isåfall tycker jag man ska överväga att ha en inneboende för att frigöra lägenheter.

Vad är fördelen med att bo så litet?

– Jag samlar inte på mig massa grejer. Jag är bra på att rensa. Det är billigt. En annan fördel är ju att det känns som att man har sitt eget lilla hotellrum. Man kan lyxa till det. Under nåt år för ett år sedan åt jag bara ute hela tiden, lagade ingen mat hemma. Det hade jag råd med eftersom boendet var så billigt.

ANNONS

Nackdelarna då?

– Det blir knöligt att ta hem folk. Jag har svårt att bjuda på middag. Men det gör mig ingenting heller, bara kompisen eller dejten är med på att man kan va ute också.

– Jag fotar mycket, så visst skulle jag vilja ha ett hobbyrum, men det är ju en lyx. Jag kan ju faktiskt hyra en studio. Det är en överdriven lyx att ha två rum.

Det enda Ingrid saknar i köket är en ugn.

Det enda Ingrid saknar i ”köket” är en ugn.

Fakta

Ingrids bästa tips om förvaring

  • Förvara på höjden, ända upp i taket. Ha skåp och hyllor på väggarna.Man kan även ha skor på hyllor på väggarna. Investera i en trappstege.
  • Plocka bort det du inte använder, till exempel överflödigt glas och porslin. Ett set om fyra räcker gott istället för åtta.
  • Gör det till en rutin att bädda sängen, plocka undan saker, diska på en gång, Köp aldrig storpack för det får du inte plats med!