ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur påverkar coronakrisen bostadsmarknaden på sikt?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel består av Björn Wellhagen, Claudia Wörmann, Staffan Tell och Matilda Adelborg.
Hur kommer coronakrisen att påverka bostadsmarknaden på sikt tror du?
Den frågan svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel på denna vecka!
ANNONS

Hur kommer coronakrisen att påverka bostadsmarknaden på sikt tror du?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Blocket Bostad:
– Att bostadsmarknaden kommer påverkas av coronakrisen är helt säkert, men exakt hur det kommer ske är jättesvårt att säga. När kravet på kontantinsats infördes trodde alla experter att priserna på ettor skulle sjunka kraftigt – i verkligheten blev det precis tvärtom.
– Två saker som påverkar utvecklingen på bostadsmarknaden är huruvida folk har jobb och kan betala av sina lån, och så är det ränteläget. Arbetslösheten ökar, samtidigt som vi fortfarande har låga räntor som “räddar upp” lite. En trolig effekt är att de som verkligen behöver köpa och sälja kommer göra det, medan de som kan bo kvar kommer avvakta. Det är möjligt att vi framöver ser en minskad aktivitet på bostadsmarknaden.
Claudia Wörmann, boende­ekonom, SBAB/Booli:
– Det är svårt att säga, pandemin för en massa ekonomiska effekter med sig, och allt hänger på när krisen är över och vi kan börja återgå till det nya normala. Om krisen blir långvarig har vi en situation med fler människor i arbetslöshet och det blir det både lägre utbud och färre affärer. Det blir en marknad som för ett tag drivs av de som absolut måste flytta. Alla andra låter bli. Sen tror jag, eftersom färre sannolikt kommer att åka utomlands, att renoveringsivern lär slå till. Fler ser skavankerna på sin bostad, semester hemma och med fler i hemarbete, och gör något åt dessa. Fler som semestrar i Sverige, kanske får fritidshuset den där uppmärksamheten som tidigare hamnade i stor konkurrens med resorna till Medelhavet? Det leder till den positiva effekten att vi har väl underhållna bostäder.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det är självklart att marknaden påverkas, men exakt hur och i vilken omfattning är svårt att sia om. Vi ser redan ett ökat större utbud och större försiktighet hos köpare. Men det finns ett stort behov av bostäder i Sverige och när oron lägger sig tror jag att vi kommer att återgå till en situation som den vi haft tidigare. 
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Tidigare kriser, såsom finanskrisen 2008 och euro-krisen 2011, påverkade bostadspriserna. Om sysselsättningen minskar kraftigt kan vi anta att bostadspriserna också minskar. Hur stor effekt coronapandemin får på bostadsmarknaden beror till stor del på hur utdragen smittspridningen blir och vilken effekt det får på ekonomin i stort. I tidigare ekonomiska kriser under 2000-talet har bostadspriserna återhämtat sig relativt snabbt.
– Samtidigt ser vi att situationen driver på innovation och digitalisering. Ett exempel på det är nya möjligheter att genomföra och uppleva bostäder på distans med livestreamade visningar. Även video och 3D-presentation av bostäder är något som förbättrats, en utveckling som lär fortsätta även efter att pandemin har släppt sitt grepp om världen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.