ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur påverkar coronapandemin valet av bostad?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel består av Björn Wellhagen, Claudia Wörmann, Staffan Tell och Matilda Adelborg.
Tror du att corona­pandemin kommer att märkas i valet av bostad och bostadsort? Hur rör sig folk på bostadsmarknaden?
De frågorna svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel på denna vecka!
ANNONS

Tror du att corona­pandemin kommer att märkas i valet av bostad och bostadsort? Hur rör sig folk på bostadsmarknaden?

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Hittills är det framför allt i Stockholms innerstad som marknaden har påverkats. Det görs något färre affärer och varje affär tar lite längre tid. Efterfrågan på mindre bostadsrätter har gått ner. På vissa håll har försäljningen nästan helt stannat upp, till exempel på orter där man vänder sig till utländska köpare. Samtidigt vet vi att ungefär var femte svensk har planer på att flytta det närmaste året. Pandemin kan innebära vissa begränsningar och vissa kanske skjuter beslutet att flytta på framtiden. Men behovet och viljan att flytta finns kvar.
Claudia Wörmann, boende­ekonom, SBAB/Booli:
– En liknande situation har vi aldrig tidigare upplevt. Att göra prognoser är därför svårare än vanligt. Jag vill poängtera att detta är vad jag tror och ingenting jag vet. Det här med att många arbetar hemifrån kan leda till att fler vill ha ett riktigt arbetsrum hemma. Odla själv, en trend som pågått ett tag men som lär bli starkare. Livet på landet kan locka fler, absolut.
– Idag är folksamlingar en uppenbar risk, dessa finns i större städer, det kan bli en trygghets och säkerhetsaspekt som slår igenom i hur människor väljer att bo. Med fler som befolkar glesbygden, eftersom man kan arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Det är mycket svårt att spekulera i om och hur pandemin påverkar våra bostadspreferenser. Om man kännt sig trångbodd tidigare har sannolikt mer hemmavistelse, kanske med flera familjemedlemmar, förstärkt den känslan och önskan om en större bostad. För den som inte har obegränsat med pengar brukar detta kräva att man letar bostad längre ut från centrum. Även stadens erbjudande av service och tjänster kanske har blivit mindre intressant för vissa när vi drar oss för att hänga på caféer och restauranger.
– Historiskt är urbaniseringstrenden mycket stark så vi kanske får en grön OCH en grå våg. För kontorsjobbare har nog den nya situationen fått fler att inse att det går utmärkt att arbeta på distans. Det kan få oss att titta lite extra efter ett passande hemmakontor i nästa bostad.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Blocket Bostad:
– Det kan absolut påverka. Sedan tror jag kanske inte att alla stockholmare plötsligt kommer svänga om och flytta från innerstan till självförsörjning på landet. Men fritidshusmarknaden kan nog få sig ett uppsving! Speciellt kan efterfrågan öka nu i sommar, när vi inte kan åka utomlands och inte i lika stor utsträckning kan åka och hälsa på hos familj och vänner i deras fritidshus.
– Jag tror att vi kommer se en ökad efterfrågan på både hyrda och ägda fritidshus framöver. Vi har redan nu sett att sökningarna på ord som ‘stuga’, ‘torp’ och ‘fritidshus’ har ökat en hel del jämfört med förra året. Vi har också sett att sökningarna på frasen ‘lägenheter att hyra’ har fördubblats jämfört med mars för ett år sedan.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.