ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kan vi renovera badrummet innan stambytet?

Mitt i:s bostadspanel.
Vår fastighet ska stambytas inom cirka 5 år – är det någon idé att renovera badrummet innan?
Den frågan svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel på denna vecka!
ANNONS

Vår fastighet ska stambytas inom cirka 5 år – är det någon idé att renovera badrummet innan?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Det korta svaret är nej. Om det inte finns ett akut behov av renovering är det sannolikt bättre att avvakta. När man byter stammar måste tätskiktet brytas och badrummet renoveras. Oftast bestämmer föreningen vilken standard som ska gälla för badrummen efter att de har stambytts. Om den enskilde bostadsrättsinnehavaren vill göra andra tillval brukar detta kunna lösas genom att den boende betalar extra.
– För den som ska köpa en ny lägenhet är det viktigt att kolla upp om det finns planer på att genomföra ett framtida stambyte och säkerställa att det är något som föreningen har tagit höjd för i sin ekonomiska plan.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Jag skulle inte rekommendera att renovera badrummet om det inte är absolut nödvändigt. Badrummet kommer ändå behöva rivas upp under stambytet. Man ska inte se en badrumsrenovering som en investering om man vet att det ska stambytas inom några år – ska du renovera så ska du göra det för att du verkligen inte står ut som det ser ut idag eller om det till och med är obrukbart.
– Om du lyxrenoverar ditt badrum som sedan ska stambytas så har föreningen inte någon skyldighet att återställa ditt exklusiva badrum till en högre standard än vad övriga medlemmar i föreningen får.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det finns många fördelar med att renovera badrummet i samband med stambyte, då delar av badrummet behöver rivas vid stambytet. Om det är så att du ändå måste renovera badrummet före stambytet så finns det ett par saker du kan göra.
– Ett alternativt är att kolla med bostadsrättsföreningen om det går att göra ett partiellt stambyte i din lägenhet. Ett annat alternativ är att vara varsam med vattenbegjutning i det gamla badrummet tills stambytet görs. Till exempel genom att duscha i duschkabin.
Visste du att

12...

… procent av svenskarna saknar helt ett sparande. 4 av 10 av dem som vill spara mer vill dra in på restaurang- och hämtmatsutgifter och nästan lika många kan tänka sig att dra ner på fika och uteluncher.

Källa: Folksam
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.