ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Ska jag sluta amortera under coronapandemin?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel består av Björn Wellhagen, Claudia Wörmann, Staffan Tell och Matilda Adelborg.
Finansinspektionen gick för några veckor sedan ut med att man tillåter amorteringsfrihet på bostads­lån. När bör jag använda mig av det, och när bör jag avstå?
Det svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostads­panel på denna vecka.
ANNONS

Ska jag sluta amortera under coronapandemin?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Att amortera på sina lån är ett bra sätt att bygga motståndskraft i den egna ekonomin. Men i en tid av ekonomisk osäkerhet kan det vara klokt att bygga en större buffert. Det man ska vara medveten om är att tidsperioden för amorterings­friheten är begränsad till och med juni 2021. Det är alltså viktigt att man inte ökar sina utgifter och sedan får utmaningar när den amorteringsfria perioden löper ut. Om man har jobbet kvar och har en buffert men samtidigt är högt belånad kan det vara klokt att fortsätta amortera.
– Sedan kan det också finnas fall där banken inte bedömer att det är lämpligt att sluta amortera även om det verkar som att många banker kommer att ha en generös tillämpning av de ändrade reglerna.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Blocket Bostad:
– Om du känner dig orolig över din ekonomi kan det vara en idé – till exempel om du är permitterad eller blivit varslad. Jag skulle också fundera över det om jag jobbade i riskbransch som förväntas bli påverkad framöver. Att amortera är jättebra, men det är också viktigt att ha råd att leva här och nu. Känner du dig orolig över din ekonomiska situation tycker jag att du ska kolla med din bank om du kan minska eller pausa amorteringen en period, och istället sätta in motsvarande summa på ett sparkonto.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det var ett glädjande besked från Finansinspektionen, det var på tiden. I grunden är det bra att amortera på sina bolån. Men det bör vara upp till låntagaren och banken att bestämma hur mycket man ska amortera. Om privatekonomin har påverkats av coronautbrottet kan det vara läge att ta en diskussion med banken. För unga och förstagångsköpare som i övrigt har en bra ekonomi kanske det inte är motiverat att amortera, om det är avgörande för att man ska klara den dagliga ekonomin.
Claudia Wörmann, boende­ekonom, SBAB/Booli:
–Amorteringsfriheten underlättar för den som blivit påverkad av coronapandemin ekonomiskt. Klarar du av din amortering, fortsätt amortera. Även den som är beviljad lättnader tycker jag ska försöka amortera lite grann. Hellre lite än ingenting alls. Skulden finns ju kvar när vi kommer ut på andra sidan av den här pandemin.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.