ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Smygstarta odlingssäsongen på fönsterbrädan!

Ett nybörjarmisstag är ofta att så alla frön från en fröpåse på en gång. Då blir det ofta för tätt och trångt i odlingen. Bättre är att så några frön varje vecka, så har du ständig tillgång till kryddgrönt.
Ett nybörjarmisstag är ofta att så alla frön från en fröpåse på en gång. Då blir det ofta för tätt och trångt i odlingen.
Odlingssäsongen kan kännas avlägsen under de mörka årstiderna. Men kanske kan du värma upp dina gröna fingrar med groddar och kryddor? Angelica Lindberg, trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård, tipsar.
ANNONS

– För den som vill odla egna kryddor vintertid skulle jag rekommendera något som växer ganska fort och som trivs där det är lugnt och lite varmt. Basilika är en sådan planta. Men generellt är vintern svår även för den vana odlaren. Det blir lättare längre fram på våren när det är bättre ljus, säger Angelica.

Det är alltid värt att testa men försök att anpassa dina förväntningar, så att du inte blir besviken och tröttnar, säger Angelica. För dig med bra ljusinsläpp i hemmet ökar chanserna att kryddorna klarar sig.

– Groddar är ett annat nybörjaralternativ. De är lite tåligare än kryddor. Det är jättelätt att odla ärtskott, till exempel, som du kan klippa över soppan eller mackan. Det finns mängder av groddfrön – krasse, senap, rädisa – och de går att så i en kruka eller låda. Strutarna du köper i mataffären bör du inte ha för höga förväntningar på, menar Angelica Lindberg.

De står visserligen med rötterna i jord men många frön är sådda i samma kruka och de är drivna för att ätas upp fort.

– Många tänker att kryddstrutarna ska hålla ett tag. Man kan ha tur och få dem att överleva och bryta nya skott men de flesta går bet på det.

Tips

Angelica Lindbergs tips på vägen

  • Välj med omsorg. ”Rosmarin och timjan är gott men trivs inte inomhus och ställer högre krav på ljusinsläpp och kunskap. Koriander, ruccola och basilika kan däremot klara sig.”
  • Lite i taget. ”Ett vanligt nybörjarmisstag är att så en hel fröpåse på en gång, så att det växer väldigt tätt. Genom att så max 20 frön ganska glest varje eller varannan vecka i små krukor får du kontinuerlig tillgång till kryddorna, även om de inte överlever länge. Då slipper du också alltför stora skördar att ta hand om!”
  • Ljusinsläpp och vattning. ”Var noga med ljusinsläppet och att inte vattna för mycket. Om luften är väldigt torr i lägenheten kan du duscha runtomkring med en blomspruta eller ställa en skål med vatten intill växten. Vid obalans i vattning eller luftfuktighet ökar risken för löss.”
  • Tillbehör. ”Om du vill ta din odling till nästa nivå finns olika hjälpmedel med växtlampor och särskilda ställningar du kan ha på diskbänken. För nybörjaren rekommenderar jag dock att börja enkelt och sedan gå vidare därifrån.”
  • Toppa plantan och skörda. ”Klipp ner kryddorna färska på maten eller häng dem på tork. Toppa plantan med en sax, snarare än att riva av stora bitar av den.”

Förodling – så funkar det

Har du tillgång till en kolonilott, trädgård eller stor balkong för utomhusodling? Då kan du testa att förodla för att få starkare plantor. Men vad innebär det och vad ska man tänka på?

Eftersom vi i Sverige har ganska kort säsong kan det finnas en poäng med att förodla växter som tar längre tid på sig, som exempelvis purjolök, rotselleri eller tomat.

– Att förodla innebär att du börjar odla inomhus, medan det fortfarande är för kallt ute. Det ger ett försprång, så att plantan är mer stadig när du väl planterar ut den. Det säger Angelica Lindberg, trädgårdsmästare och ansvarig för plantuppdragningen på Rosendals Trädgård.

Börjar du för tidigt finns risken att plantan blir lång och ranglig, då den söker sig till ljuset.

– Själv börjar jag inte förrän i mars. I februari är det för mörkt och varmt hemma, om man inte har tillgång till särskild växtbelysning. Sedan är det vanligaste felet att man vattnar ihjäl plantorna.

Många är för ivriga och misslyckas, för att sedan tröttna och ge upp. Angelicas tips är att så några frön i taget. Det ger dig marginal att ställa till det och prova igen. Tålamod är förresten nyckeln till framgång även när det så småningom är dags att sätta dina plantor i jord.

– Dina plantor har vuxit upp inomhus i en lägenhet, och behöver vänja sig successivt vid sol och vind. Vi kallar det för avhärdning – att under åtminstone en veckas tid vänja sina plantor vid att vara utomhus.

Tänk på!

I Stockholm brukar man prata om järnnätterna, sista möjligheten till nattfrost. Dessa infaller första helgen i juni. Du bör vänta till efter det med att plantera utomhus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.