ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så kan du spara ihop till kontantinsatsen

Det är inte lätt, det kräver planering och tålamod, men det går att spara ihop till kontantinsatsen för din första bostadsrätt.
Det är inte lätt, det kräver planering och tålamod, men det går att spara ihop till kontantinsatsen för din första bostadsrätt.
Att flytta hemifrån till en hyresrätt kan idag kräva över ett decennium i bostadskö. Alternativet att köpa en bostadsrätt kräver istället en kontantinsats på hundratusentals kronor.
Att köa tar tid, så hur sparar man bäst och snabbast ihop till kontantinsatsen?
ANNONS

Bopriserna i Stockholm är höga. Idag krävs ett par hundratusen i kontantinsats för att ta sig in på bostadsmarknaden. Långt ifrån alla unga kan få hjälp ekonomisk hjälp, utan får försöka spara ihop till kontantinsatsen själv.

Vi har dammsugit internet efter de bästa tipsen samt från er läsare!

Få ekonomisk överblick.

Tänk realistiskt – du kanske inte kan bo precis där du vill på en gång. Genom att leta lite längre ut från centrum kan du komma ner i pris och kanske köpa bostad tidigare. Ta reda på vad bostäderna kostar där kan tänka dig att bo, så vet du hur mycket du behöver spara. Du får inte låna mer än 85 % av bostadens värde. Kostar bostaden 2 miljoner behöver du således 300 000 i kontantinsats.

Månadsspara.

Det viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande så fort som möjligt. Starta ett månadssparande som dras automatiskt vid lön så märker du inte att pengarna försvinner till sparkontot.

Prioritera.

Det är viktigt att du gör sparandet till din första prioritet de kommande åren. Spara först, konsumera sen. Kanske får du vänta med att köpa bil, åka på semester eller shoppa.

Se över hur du bor.

ANNONS

Kan du bo kvar hemma hos dina föräldrar medan du sparar? Har du en hyresrätt redan, som du kan byta till en billigare? Det kan även skilja tusenlappar i andrahandshyra om du gör avkall på läge och kommunikationer. Om du har möjlighet: flytta ihop med vänner eller partner för att få ner boendekostnaderna så du kan spara mer.

Se över avtal och abonnemang.

Behöver du tjänster som Spotify eller Netflix? Kan du byta mobil-abonnemang? Vad har du för elavtal? Gå igenom dina utgifter och avsluta sådant som du faktiskt kan avstå.

Ät hemlagat.

Gör matlådor och få ner dina matkostnader väsentligt. Passa på att göra klipp i affären när det är rabatter och frys in. Att äta ute är gott, men här gäller det att prioritera.

Sälj av onödiga prylar.

Gör en garderobsstädning och ta fram saker som du inte använder längre och fundera på om du kan sälja dem? Många bäckar små.

Fynda.

Allt du handlar behöver inte vara nytt. Genom att handla second hand, begagnat och på loppis kan du spara in stora summor.

Låt pengarna jobba.

Pengarna du sparar kommer ligga orörda ett par år. Läs på om fondsparande och gör kloka placeringar så får pengarna jobba för dig.

Jobba mer.

Kan du jobba lite extra på ditt nuvarande jobb eller skaffa ett extrajobb? Glöm dock inte att även planera in vila i schemat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.