ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bästa tipsen – så sparar du till första boendet

Det kan verka ouppnåeligt att spara ihop till den där kontantinsatsen på hundratusentals kronor, men med envishet och genom att prioritera rätt så går det.
Det går att spara ihop till kontantinsatsen om man prioriterar rätt och är envis.
Hur får man egentligen ihop till den där kontantinsatsen så man kan köpa sin första egna lägenhet? Vi har dammsugit internet efter de bästa tipsen!
ANNONS

Även om bopriserna i Stockholm har sjunkit något det senaste året krävs ändå ett par hundratusen i kontantinsats för att ta sig in på bostadsmarknaden. Långt ifrån alla unga kan få hjälp av sina föräldrar med pengarna. Här är de bästa tipsen som hjälper dig till din första lya!

Fundera på var du vill bo. Här gäller det att tänka realistiskt. Du kanske inte kan bo precis där du vill på en gång. Genom att leta lite längre ut från stan kan du komma ner i pris. Ta reda på vad bostäderna kostar i det område du vill bo, så du har ett hum om hur mycket du behöver spara. Du får inte låna mer än 85 % av bostadens värde. Kostar bostaden 2 miljoner behöver du således 300 000 i kontantinsats.

Månadsspara. Det viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande så fort som möjligt. Starta ett månadssparande som dras automatiskt vid lön så märker du inte att pengarna försvinner till sparkontot.                   

Se över hur du bor. Kan du byta din hyresrätt till en billigare? Det kan även skilja tusenlappar i andrahandshyra om du gör avkall på läge och kommunikationer. Om du har möjlighet: flytta ihop med vänner eller partner för att få ner boendekostnaderna så du kan spara mer.

Prioritera. Det är viktigt att du gör sparandet till din första prioritet de kommande åren. Spara först, konsumera sen. Kanske får du vänta med att köpa bil, åka på semester eller shoppa.

Se över dina utgifter. Behöver du alla tjänster som Spotify, Netflix eller prenumerationer på tidningar? Du kan spara tusentals kronor genom att gå igenom alla olika abonnemang och tjänster du har.

Fynda. Allt du handlar behöver inte vara nytt. Genom att handla second hand, begagnat och på loppis kan du spara in stora summor.

Ät billigt. Genom att börja göra matlådor kan du få ner dina matkostnader väsentligt. Passa på att göra klipp i affären när det är rabatter och frys in.

Öka dina inkomster. Kanske har du prylar hemma som du inte behöver som du kan kränga på Blocket eller loppis? Många bäckar små!

ANNONS

Jobba mer. Genom att jobba extra på ditt nuvarande jobb eller ha ett till jobb kan du snabbare få in pengar. Avsätt en eller två helger i månaden till ditt extrajobb, men glöm inte att även planera in vila i schemat.

Låt pengarna jobba. Att bara slänga in pengarna på ett sparkonto får dem inte att växa så mycket som de skulle kunna. Läs på om fondsparande och gör kloka placeringar så får pengarna jobba för dig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.