Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Stockholmarna vill ha en plats i solen

Nerja, en populär svenskort på Costa del Sol, i Spanien.
Nerja, en populär svenskort på Costa del Sol, i Spanien.
Tusentals svenskar köper en semesterbostad utomlands varje år. Och framförallt är det de kapitalstarka stockholmarna som slår till.
– Inkomsterna där är högre och det finns gott om flygförbindelser, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyråns Utland.

Sol, klarblå himmel och en oändlig playa. Drömmen om en plats i solen blir verklighet för tusentals svenskar varje år.

Men inte för att flytta permanent, utan för att ha en plats att åka till under helger och ledigheter, menar Daniel Nilsson.

Något som blivit vanligare i takt med att flygförbindelserna till framförallt Spanien blivit bättre och det i princip går dagliga flyg.

– Sen har många också möjlighet att jobba hemifrån, vilket gör att du kan åka ner torsdag kväll och hem söndag, menar han.

Köparna kommer till största del från Stockholm, Mälardalen och andra storstadsregioner där de högsta inkomsterna finns. Om köparna förr var 55+ är det idag 35+, menar Daniel Nilsson.

Eftersom tiden på plats ska maximeras köper de flesta inom en radie av 45 kilometer från flygplatsen.

– Du vill komma ner, sätta dig på balkongen och njuta, säger Daniel Nilsson.

Ett glas vin på balkongen i solnedgången? Foto: Mostphotos

Fakta

Tips – och fällor att undvika

  1. Försök att göra så mycket som möjligt på hemmaplan. Kolla upp mäklare och advokater och jämför kundomdömen. Läs på, titta på filmer, utnyttja VR-tekniken för att uppleva den ort du vill köpa i. Målet med resan bör vara att köpa en bostad, och då bör du ha snävat av ditt urval innan.
  2. Tänk på att dina önskemål kanske inte alltid är kompatibla. Vill du bo i ett charmigt område med vitkalkade hus från 1700-talet så kommer du inte att kunna få hiss. Att hitta en bostad nära flygplatsen men utan andra turister är knappt möjligt. Du är inte först på bollen!
  3. Välj nyproduktion med omsorg. 25 procent av alla svenska väljer det, men se till att byggaren följt alla lagar och regler, att man äger tomten och att man erbjuder bankgaranti på insatta medel under byggtiden.
  4. Ta hjälp av en mäklare, advokat eller andra i branschen. Ett privatköp kan bli krångligt och till slut bli dyrare än vad du tänkt.
Källa: Daniel Nilsson, Fastighetsbyrån