ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur ska man tänka kring höjda räntor?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Innan jul förpassades minusräntan till historien då Riksbanken höjde reporäntan. Flera banker följde efter och höjde sina bolåneräntor.
Hur ska man tänka kring framtida räntehöjningar?
Det svarar Mitt i:s bostadspanel på denna vecka.
ANNONS

Hur ska man tänka kring framtida räntehöjningar?

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det viktigaste är att inse att räntan går upp och ner över tid. Mycket talar för att boräntorna förblir låga en tid framöver, men det finns ingen garanti. Längre fram kan vi ha ett annat ränteläge och det måste man ta höjd för. Jag tycker definitivt man ska göra en kalkyl och se hur en räntehöjning till olika nivåer skulle påverka just din ekonomi. Vad tål din ekonomi? Både banken och din mäklare brukar kunna hjälpa till med en sådan kalkyl.
– Om du bor i bostadsrättsförening bör du kolla upp hur stora lån som föreningen har och om lånen är bundna. Höjda boräntor kan påverka bostadsrättsföreningens månadsavgift.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Riksbanken har varit tydliga med att de kommer att höja räntan i framtiden. Samtidigt har deras tidigare ränteprognoser ofta stämt ganska illa. Det finns olika syn på vad som är en normal ränta. Vissa hävdar att den ligger på runt 4 och 6 procent medan andra menar att de låga räntorna är här för att stanna. Argumenten för att räntan skulle förbli låg är att digitalisering, globalisering och automatisering håller ner kostnadsutvecklingen för produkter och tjänster och därigenom även inflationen.
– För de enskilda bolånetagarna är det viktigt att ta höjd för högre räntekostnader i sin budget. Historiskt har det varit gynnsamt att ha rörliga räntor jämfört med bunden. Men vad som är bäst är en individuell fråga som också handlar om hur riskbenägen man är och hur stora lån man har.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Om du kan sova gott på natten utan att veta exakt vad man kommer betala i ränta så har det historiskt lönat sig att ha rörlig ränta. Om du däremot är en orolig själ – ja, då tycker jag kanske att du ska överväga att binda räntan.
– Sedan handlar det mycket om att du ska ha råd. Bankerna räknar redan med en ganska mycket högre ränta när de beviljar lån, ändå svarar många i undersökningar att de skulle ha svårt att klara av en mindre räntehöjning. Om du vet med dig att du skulle ha svårt att betala någon procent mer i ränta så kanske du bör fundera på att flytta till ett billigare boende.
Visste du att

36...

… kvadratmeter var den genomsnittliga bostads­arean per person i Sverige 2018. Störst yta per person återfinns i äganderätter, 42 kvm, minst i hyresrätter, 30. I bostadsrätter var snittytan 36 kvm.

Källa: SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.