Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Hur ska man tänka som förstagångsköpare?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel ger tips till förstagångsköpare.
Mitt i:s bostadspanel ger sina bästa tips inför köpet av första lyan.

Bostadsköpet är ofta den första stora affären som vi gör i livet. Men med höga priser, ökade amorteringskrav samt skuldkvotstak har steget till den första egna lyan blivit svårare.

Vi frågade vår expertpanel hur man ska tänka som förstagångsköpare för att ha en chans att ta sig in på bostadsmarknaden.

Hur ska man tänka som förstagångsköpare?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli.
– Det är väldigt svårt att spara ihop till en kontantinsats i Stockholm idag. Som förstagångsköpare behöver du troligtvis börja längre ut från de mest centrala delarna, där priserna är lägre. Bevaka marknaden och gå på många visningar för att förstå vilka behov och krav du har.
– Undersök bostaden ordentligt – oväntade kostnader som dyker upp slår hårt ekonomiskt mot den som inte har ett kapital att ta av. Som förstagångsköpare har du kanske inte något guldläge att förhandla om räntan, men se till att jämföra räntan och välja en bank med bra villkor.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet.
– Tuffare låneregler, inlåsningseffekter och en lång period av prisökningar har höjt trösklarna och gjort det svårt att ta klivet in på bostadsmarknaden. I den situation som råder är det tyvärr främst de som har tillgång till ”mamma & pappa-banken” som kan ta det klivet. För alla andra gäller långsiktigt sparande, genom att till exempel lägga undan en fast summa varje månad.
–Den första bostaden kommer sannolikt vara lite mindre och lite längre bort från centrum än vad många önskar. Grundtipset är att utgå från sina behov och se till att bostaden ligger nära kommunikationer och service. Har man möjlighet att inte maxbelåna sig är det självklart också ett viktigt råd eftersom man då blir mindre känslig för negativ prisutveckling.
Staffan Tell, pressansvarig, Hemnet.
– Att börja spara till kontantinsatsen i tid är viktigt. Men många har inte haft möjlighet att lägga undan de stora belopp som krävs för en första bostad.
– För unga med begränsade resurser är bästa rådet att leta sig ut från Stockholm city. Prislappen sjunker drastiskt om man köper precis utanför tullarna i exempelvis Solna eller Årsta. Kan man tänka sig att pendla ännu längre, från exempelvis Södertälje eller Upplands-Bro, är prislappen för en etta ungefär hälften så hög som i innerstan.