Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Trädgårds-Lindas tips för en grön balkong

Trädgårds-Linda från tv tipsar om hur du kommer igång med din balkong.
Trädgårds-Linda från tv tipsar om hur du kommer igång med din balkong.
Om du drömmer om en mysig inbjudande balkong – var ska man börja?
Trädgårdsmästare Linda Schilén delar här med sig av sina bästa tips för en grönskande balkong.

Balkonger är inte som trädgårdar, inte alls. Men de kan faktiskt bli en oanad mysig oas av grönska och en trevlig sittplats! Dock är det lite att tänka på just när det gäller växter på en balkong. Det är inte allt som trivs och frodas i blåst och stark sol – för en balkong är onekligen mer utsatt än de flesta trädgårdar.

– De växter som du väljer för din balkong ska tåla en hel del blåst, säger Linda Schilén, trädgårdsmästare och författare, känd för många som trädgårdsprofilen på TV4 Nyhetsmorgon.

– Välj växter som är flexibla, smalbladiga, till exempel palmer. Tänk att vinden inte ska få tag på växten. Stora blad blir lätt som fallskärmar som fångar vinden. Nej, vinden ska sila genom bladverket!

Olivträd perfekt på balkongen

Alla balkonger är inte placerade högt upp, men många är det. Och förutom vinden, så ska man också ta hänsyn till torkan.

– Där det blåser blir det också torrt, säger Linda. Så välj torktåliga växter, som till exempel kryddväxter, pelargoner eller suckulenter. Dessa växter har ofta en grå ton i bladverket, som till exempel olivträd, vilket signalerar att de är rustade för att klara ett torrt klimat.

Ett olivträd, som här i bakgrunden, är perfekt för balkongen. Foto: Bjarni B. Jacobsen Fotografi.

Krukor blir en spännande rabatt

För att få in så mycket grönska som möjligt på liten yta utan att det ger ett rörigt intryck tipsar Linda om att man kan plantera flera växter av samma sort i en och samma kruka.
Blanda alltså inte många olika sorters växter i en kruka, utan tänk bara prydnadsgräs i en kruka, bara lavendel i en annan. Då är det också lättare att sköta om dem eftersom växterna behöver samma mängd vatten och samma typ av jord. Genom att ställa krukorna i grupper bildar de spännande rabatter.

Generellt är det enklast att välja växter som trivs i alla lägen. De ska tåla sol, skugga, regn, torka och blåst.
Hit hör till exempel prydnadsgräset tuvrör, trädgårdsnävan Rozanne och alunrot.

Odla potatis – i hink!

Nu är det också modernt att odla själv. En balkong räcker till mycket och man kan använda enkla medel.

– Man kan odla potatis i hink, tipsar Linda, det finns en speciell potatishink med en insats i. När det är dags för skörd lyfter du upp insatsen och kan plocka dina potatisar genom insatsens öppningar. Sedan ställs insatsen tillbaks ner i hinken och de potatisar som du lät vara kan växa på sig och skördas vid ett senare tillfälle. På så vis har du skördeklar potatis under flera månader. Finns på Blomsterlandet och Granngården.

Tomater då?

Tomater går också bra att odla, om du har ett gynnsamt läge, solig balkong i söderläge och en fasad i puts eller sten som kapslar värme, det vill tomaterna ha – en jämn värme! Ett tips är att odla direkt i tomatjordssäcken.

Fakta

Fem lättskötta växter

1. Strandkrassing, Lobularia maritima
2. Petunia, Petunia x hybrida multiflora
3. Jordreva, Glechoma hederacea
4. Tvillingsporre, Diascia Sundiascia
5. Nemesia, Nemesia strumosa

Strandkrassing. Foto: Blomsterfrämjandet.