Min lokala hjälte
Det här temat är producerat av vår kommersiella avdelning.

Äntligen grilltider!

Falafelbiffar är Malin Landqvists egen favoriträtt ur kokboken Grilla Grönt.
Falafelbiffar är Malin Landqvists egen favoriträtt ur kokboken Grilla Grönt.
Vissa grillar året om, men för de flesta är grilldoften över nejden en lika stark vårsignal som björkarnas gröna blad. Här får du tips på mumsiga recept.

Grillning är inget man gör ensamt, på så vis är det lite grann som att äta kräftor. Det är socialt och kanske är det ett av skälen till att vi gillar det så mycket.

Och det är inte bara flintastek som passar till grillning, grönt är den stora trenden även på grillen! De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent 2015 till 50 procent 2018, enligt årets grillrapport från Ica.

Grilla vegetariskt – en trend

Malin Landqvist har skrivit ett flertal kokböcker och utkom i våras med Grilla Grönt. Hon använder en klotgrill med ventiler upp- och nertill för sin egen grillning.

– Varför ska man inte grilla vegetariskt? Men skämt åsido, i en tid då vi både vill och behöver äta mer grönt är det en självklar utveckling. Jag tror att vi bara är i början på en trend som kommer att explodera. Vi svenskar är så otroligt snabba att haka på nya trender! säger hon.

Kvinnorna leder grillrevolutionen

Och det är kvinnorna som går i täten för den gröna revolutionen, enligt Icas grillrapport. Av samtliga svarande vill 54 procent grilla mer grönsaker – men hela 63 av kvinnorna jämfört med endast 35 procent av männen.

Falafelbiffar med rödbeta.

Falafelbiffar med rödbeta i pitabröd

En rätt med många härliga smaker som drar åt Mellanöstern med spiskummin och mynta som huvudsmaker. Gör flera mindre biffar om lite plockigare känsla önskas.

4 portioner

Tid: 1 timme varav cirka 10 minuter grilltid

Ingredienser

800 g kokta kikärter

1 gul lök

1 stor rödbeta, finriven

1 msk rapsolja

1 tsk mald spiskummin

2 msk potatismjöl

1 tsk salt

Svartpeppar

Tillbehör

Pitabröd, tunna

Padrones

Groddar & skott

Rädisor

Biffar

1. Skala och finriv gul lök, vitlök och rödbeta.

2. Krama ur lite vätska.

3. Fräs allt i lite olivolja, låt svalna.

4. Skölj och mixa kikärterna.

5. Rör ihop väl med grönsaksfräs, spiskummin, potatismjöl, salt och peppar.

6. Forma 4 biffar.

7. Låt vila i cirka 30 minuter.

Myntayoghurt

2 dl tjock yoghurt

1 dl finhackad, färsk mynta

1. Rör ihop yoghurt och mynta.

2. Blötlägg ett bakplåtspapper i 5 minuter.

3. Pensla biffarna med lite olja.

4. Grilla dem i cirka 5 minuter på varje sida på indirekt värme varvat med direkt värme på bakplåtspappret tills de har fått fin färg.

5. Grilla padrones runt om på direkt värme i 2-3 minuter.

6. Vänd bröden hastigt på direkt värme på grillen.

Picklat grönt

2 polkabetor

2 gulbetor

1/2 dl ättikssprit (12%)

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

nymald vitpeppar

2 kvistar repad timjan

1. Rör ihop ättikssprit, socker och vatten. Peppra och lägg i timjan.

2. Rör tills sockret har löst sig. 

3. Tvätta och skiva betorna så tunt som möjligt på mandolin.

4. Lägg dem i lagen.

Servera biffarna i pitabröd med myntayoghurt, padrones, picklade betor, groddar, skott och rädisor!