ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Här är årets bästa julöl

Här är tips på årets bästa julöl 2017.
Fyra av julöl som får höga betyg av den oberoende sajten Vinbanken.
Utbudet av julöl 2017 bjuder på både överraskningar och besvikelser. Vinbankens dryckesexpert Thomaz Grehn har testat Systembolagets julöl och vaskat fram guldkornen.
ANNONS

Ett julöl bör gärna vara en ale, tycker Thomaz Grehn, mångårig vinskribent på Göteborgs-Posten och numera ölskribent på Vinbanken, en oberoende sajt som testar och tipsar om öl, vin och andra drycker.
Ett ale ger chans till en mångfasetterad smak, säger Thomaz Grehn som delar ut högsta betyget 5 till sju julöl, däribland Hibernation Ale från Great Divide Brewing i Colorado.

Här kan man ta del av Vinbankens test av 45 julöl.

Hibernation Ale beskriver han som ett ”kontemplationsöl” mjukt kryddat med nejlika, russin och choklad. Ett öl som med fördel kan drickas till en chokladbit framför brasan.

Tre höjdare

Vill man ha ett riktigt gott öl till julmaten föreslår Thomaz Grehn till exempel Oppigårds Winter Ale från Oppigårds Bryggeri eller Sigtuna Winter IPA Organic.

– Sigtuna Brygghus julöl är en välbalanserad och karaktärsfull IPA som passar till skinka, köttbullar och annat på julbordet.

Kvalitet från Gotland

Bland julölen som får betyget 4 finns Wisby Julbrygd från Gotlands Bryggeri. En riktigt god mörk Spendrupslager, enligt Thomaz Grehn.

– Gotlands Bryggeri är Spendrups lilla kvalitetsbryggeri som drivs av Johan Spendrups. De producerar generellt väldigt trevliga ölsorter.

De stora bryggerierna lägger generellt inte ned den omsorg om produkterna som man kan förvänta sig.

Thomaz Grehn

Längst ned på listan, med betyget 1, hamnar julöl från stora märken som Pripps, Falcon och Sofiero.
– De stora bryggerierna lägger generellt inte ned den omsorg om produkterna som man kan förvänta sig. Det känns som att de byter ut etiketterna, slänger in mer karamellmalt och kallar det julöl, säger Thomaz Grehn.

ANNONS