ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Ayran är chill till grill

Yoghurtdrycken ayran är läskande gott till grillat.
Yoghurtdrycken ayran är läskande gott till grillat.
Att kombinera mat och dryck är en vetenskap i sig. Den grillade matens rostade rökiga aromer och beska samt heta och feta såser kräver lite eftertanke kring vad som hälls i glaset.
ANNONS

Grillad mat är ofta salt, vilket sätter igång törsten. Då kan ett glas kall ayran – Mellanösterns törstsläckare nummer ett – passa bra. Drycken, som är yoghurtbaserad, finns att köpa färdig, men är otroligt lätt att göra själv.

Ett snabbrecept är att vispa upp 6 stora matskedar turkisk yoghurt med 1 tsk salt. Tillsätt en halv liter kallt vatten och blanda väl. Innan servering, slå i isbitar och ytterligare en halv liter kallt vatten.

För extra fräschör, hacka ner lite mynta!

Vilka viner till vilken mat?

När det kommer till kött är egentligen inte färgen på vinet det viktigaste. Föredrar man vita viner är en smörig och kraftig chardonnay eller viognier ett säkert kort, det balanserar köttet väl.

Den lite rökiga karaktären på shiraz/syrah är även det en klassiker vad gäller rött till grillat. Går även bra till de flesta korvar som landar på grillgallret.

Till grillad fisk och skaldjur, där tillbehören ofta är feta och majonnäsbaserade, passar ett rosévin utmärkt. Även till grillade grönsaker, som ofta piffas upp av fetare såser blir rosé ett prima val.

En kall bira då?

En kall öl kan också vara en god kompanjon till de flesta grillade rätter. Att tänka på är att den ofta beska smaken som uppstår vid grillning förstärker beskan i ölen. Välj därför ett maltigare öl till. Kryddstark mat kan upplevas ännu starkare av beskare öl. Då är istället en frisk veteöl att föredra.