ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bjud in till en god adventsfest!

Glöggmingel ordnar du lätt som en plätt.
Glöggmingel ordnar du lätt som en plätt.
Har det blivit din tur att bjuda in till höstens glöggmingel eller adventsfika? Det behöver inte vara så krångligt!
Knepet är att komplettera glöggen, peppar­kakorna och de sedvanliga julsnacksen med några enkla dipprätter och drinkar som smakmässigt går bra ihop!
ANNONS
Recept

Goda dippröror

Amerikansk kronärts­kocksröra

Kronärtskocksröra.

Kronärtskocksröra..

Salt, fett, ljummet och riktigt gott – ett perfekt tilltugg till kalla champagnedrinkar och adventstidens söta kakor och simmiga glögg.

Ingredienser:

  • En burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g)
  • 2 dl Hellmanns majonnäs
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • (svartpeppar)
  • persilja till dekoration

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Låt kronärtskockorna rinna av. Mosa dem lätt med en gaffel.
  • Blanda ihop alla ingred­­­ienser. Peppra eventuellt om du vill.
  • Smeta ut röran i en liten ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  • Dekorera med persilja och servera med Bretonkex att dippa i.

Ps. Blir det över kan du ställa i kylen med folie över och värma på i ugnen dagen efter!

Granatäppeldipp från Medelhavet

Syrligt och sött i en härlig blandning med granatäpple.

Ingredienser:

  • 3 kokta rödbetor
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 gram fetaost
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 1 dl hackade valnötter

Gör så här:

Kör rödbetorna och feta­osten i en matberedare till en smet. Häll i en skål. Lättvispa grädden och vänd ner i smeten tillsammans med de hackade valnötterna och hälften av granatäppelkärnorna. Strö över resten av granatäpplet innan servering. Dippa grissinistavar eller pitabröd i!

Kardemumma- och kaneldipp

En krämig dipp fullpackad med julens favoritsmaker.

Ingredienser:

  • 3 dl crème fraîche
  • ½ tsk kanel
  • ¼ tsk kardemumma
  • ½ tsk timjan
  • 2 krm spiskummin
  • ½ tsk havssalt

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna. Låt stå 20 min. Dippa brödbitar eller grönsaksstavar i.

Piffa till pepparkakorna!

Pepparkakor med ädelost! En klassiker som vinner våra hjärtan och magar år efter år. Ädelostens syrlighet och sälta passar utmärkt med de söta kryddiga pepparkakorna.

Andra goda ostar till är Brillat-Savarin eller varför inte en brie? Du kan även grilla pepparkakor med chevré på i ugnen, och toppa med en skiva fikon!

Recept

Fräscha champagnedrinkar

Bellini

Bellinin uppfanns någon gång mellan 1934 och 1948 av Giuseppe Cipriani, grundaren av Harry’s Bar i Venedig. Namnet kommer från den mörk­rosa färgen, samma färg som kläderna på en helgonmålning av den venetianska konst­nären Giovanni Bellini.

Ingredienser:

  • 2 cl persikojuice/persikopuré
  • mousserande vin

French 75

Den här champagne­drinken skapades 1915 mitt under brinnande världskrig. Namnet fick den efter den franska fältkanonen Canon de 75 modèle 1897, då det lär kännas som en fullträff när den glider ner
i strupen.

Ingredienser:

  • 2 cl torr gin
  • 2 cl färskpressad
    citronjuice
  • 2 cl sockerlag
  • mousserande vin

Mimosa

Den klassiska champagne­cocktailen är döpt efter den gula medelhavsblomman. Apelsinjuice och cava är en populär drink i Spanien, framförallt i apelsinstaden Valencia!

Ingredienser:

  • 2 cl apelsinjuice
  • mousserande vin

Palm Springs

I ökenstaden Palm Springs i Kalifornien flödar champagnedrinkarna på gayhotellen. Den här varianten med mangojuice och söt grenadin (granatäppelsirap) är standard på många bufféer.

Ingredienser:

  • 2 cl mangojuice
  • 1 cl grenadin
  • mousserande vin