Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

En burgare för äggälskare

Egg burger av Tove Nilsson.
Det gäller att vändsteka ägget så att gulan rinner ut som en dressing.
Tove Nilsson, kokboksförfattare.
Ungefär 3350 ägg gick åt när Tove Nilsson lagade rätterna till boken.
Boken Ägg av Tove Nilsson.
Kokboken "Ägg – recept & teknik" kommer ut i nyutgåva i vår.
Påsken måste inte vara sill och Jansons frestelse. Låt denna Eggburger bli en ny favorit på påskbuffén. Receptet kommer från tv-kocken Tove Nilsson som skrivit en hel kokbok med äggrecept.

Tove Nilsson syns regelbundet som kock i TV4:s Nyhetsmorgon och anlitas som matskribent för olika mattidningar. Denna vår är hon aktuell med nyutgåvan av sin kokbok ”Ägg – recept & teknik” (Natur och Kultur) som kom för några år sedan.

Älskar ägg

Tove Nilsson älskar ägg och tycker att det är världens bästa råvara.

– Man kan laga så många olika sorters maträtter, såser och desserter med ägg. Förutom att det är gott innehåller ägg nästan alla näringsämnen man behöver. Ett ägg är i sig själv en snygg förpackning, och ägg kan bli sjukt snygga på bild, säger hon.

Inspiration från LA

Receptet till Egg Burger fick hon inspiration till efter ett besök på restaurangen Eggslut i Los Angeles.
– Här ska man vändsteka ägget utan att gulan stelnar. Man lägger på ägget och gulan rinner ut som en dressing.

Fakta

Egg Burger med avokado och sriracha-mayo

4 burgare

Ingredienser:

4 hamburgerbröd av briochetyp

1 dl heläggsmajonäs

1 msk srirachasås

1 silverlök, finhackad

1 msk färskpressad lime

1 tsk strösocker

600 g nymald högrev

4 ägg

8 skivor ost t ex edamer eller cheddar

2 avokador, mosade

1 kruka färsk koriander

olivolja, salt och nymald svartpeppar.

Gör så här:

  1. Gör majonnäsen och blanda lite slarvigt med srirachasåsen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Blanda löken med lime, socker och 1 krm salt. Låt stå och marinera när resten av burgaren förbereds.
  4. Forma färsen till burgare och stek i het panna i lite olja. Stek cirka 4 minuter på varje sida för rosastekt. Salta och peppra mot slutet.
  5. Dela bröden i halvor och rosta i lite olja i het stekpanna. Lägg ostskivor på undre delen och värm i ugnen cirka 5 minuter, tills osten smälter.
  6. Vändstek äggen, låt gulan fortfarande vara rinnig. Salta.
  7. Montera ihop burgaren. Lägg på kött, strö över lök och lägg på en rejäl klick mosad avokado. Toppa med majonnäs, koriander och stekt ägg.
Källa: "Ägg" av Tove Nilsson

Det gick åt ungefär 3 350 ägg när hon lagade sig igenom rätterna till boken.

– Efteråt var fotografen trött på ägg, men det var inte jag.

I boken ges recept på klassiska och nya maträtter från hela världen. Dessutom ger Tove Nilsson noggranna instruktioner på hur man till exempel kokar och vändsteker ägg på bästa sätt. Med en heläggsmajonnäs lyfter man sin Egg burger till en ytterligare nivå. Tove lovar att den är enkel att tillreda och blir fast och tjock i konsistensen.

Fakta

Heläggsmajonnäs (The american style)

Ingredienser: 1 ägg, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 msk dijonsenap, 3 ½ dl neutral raps- eller solrosolja, salt.

Gör så här:

1.Knäck ägget i en mixerkanna som hör till stavmixern eller annan smal avlång kanna.

2.Tillsätt vinäger och senap.

3.Häll på oljan.

4.Sänk ner stavmixern till botten av kannan och kör till en tjock majonäs. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.