ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Fyra enkla sopprecept som gör både gom och bankkonto glada

Goda och enkla soppor för "fattiga" januari.
Goda och enkla soppor för "fattiga" januari.
Är plånboken tom efter jul- och nyårshelgens utsvävningar? Lugn, du behöver inte äta nudlar för det.
Vi bad några av Mitt i:s medarbetare att dela med sig av sina bästa sopprecept – som både gör gom och bankkonto glada.
ANNONS

Chefen Camilla kan hantera både vassa pennor och köksknivar.

Chefen Camilla kan hantera både vassa pennor och köksknivar.

Camillas kardemummadoftande kikärtssoppa

6 port

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 burkar kikärtor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 200 g spenat

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och selleri och stek i olivolja tills mjukt och gyllene. Tillsätt kryddorna och stek ihop.
  2. Häll i krossade tomater, kikärter och buljong. Rör om.
  3. Låt sjuda ca 45 minuter.
  4. Ta bort soppan från spisen och mosa lite med en stöt.
  5. Kör ner spenaten och låt den mjukna i den varma soppan.
  6. Salta och peppra efter behag och avsluta med lite extra olivolja.

Formgivaren Evas soppa är full av anti­oxidanter och andra nyttigheter!

Formgivaren Evas soppa är full av anti­oxidanter och andra nyttigheter!

Evas rödbetssoppa Borstj

4 port

Ingredienser

ANNONS
  • 3 msk olja eller smör
  • 400 g rödbetor
  • 400 g vitkål
  • 200 g morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • 1,2 l grönsaksbuljong
  • 3 msk dill
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Häll olja i en stor gryta och tillsätt strimlad vitkål, riven morot, rivna rödbetor samt två pressade vitlöksklyftor, äppelcidervinäger och lite salt.
  2. Fräs grönsakerna så de blir mjuka och det mesta av vätskan kokat bort. Slå på buljongen och lägg i dill och lagerblad och koka i 10-15 min.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar, och du kan eventuellt tillsätta lite mer vatten till önskad konsistens.
  4. Servera med en klick smetana och färskt bröd.

Fina röda och vita viner under 100 kronor

Säljaren Jaqueline bjuder både familj och kunder på sin gröna soppa!

Säljaren Jaqueline bjuder både familj och kunder på sin gröna soppa!

Jaquelines gröna ärtsoppa med kokos

4 port

Ingredienser

  • 500 g frysta ärter
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 dl vatten + grönsaks­buljongtärning
  • 1 msk vinäger
  • 2,5 dl kokosgrädde
  • 2-3 st lime
  • Salt och peppar
  • Olja att droppa eller ringla över soppan

Gör så här

  1. Stek lök och vitlök på medelvärme tills de fått lite färg.
  2. Koka upp 5 dl vatten och  häll över löken samt tillsätt buljongtärningen.
  3. Häll sedan ner de frusna ärtorna.
  4. Låt koka på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Stavmixa soppan, häll i kokosgrädden samt vinäger, smaka av med salt peppar och lime.
  6. Soppan tar max 15 minuter att göra!

Som småbarnsmamma vill säljaren Therese att det ska gå fort i köket!

Som småbarnsmamma vill säljaren Therese att det ska gå fort i köket!

Potatis- och purjo à la Therese

4 port

Ingredienser

  • ca 8 medelstora potatisar
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 3 msk smör
  • 2 tärningar grönsaks­buljong
  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 liter vatten
  • en nypa salt

Extra

  • (1 dl grädde)
  • (ca 300 g falukorv)
  • (1 lagerblad)

Gör så här

  1. Dela potatisarna och palsternackan i mindre kuber och hacka purjolök och lök. Lägg grönsakerna i en gryta och fräs allt tillsammans med smöret tills gyllene. Slå på vattnet, lägg i buljongtärningar och kryddorna och koka upp.
  2. Koka i ca 30 minuter.
  3. Du kan antingen mixa soppan med en stavmixer eller låta grönsakerna vara hela i buljongen.

Tips 1: Slå i 1 dl grädde innan servering för en krämigare soppa.

Tips 2: Tärna ner falukorv som får koka med de sista 10 minuterna tillsammans med ett lagerblad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.