ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Nu är det glögg igen… (och så gör du din egen)

Melker Orsvärn, kock på Spritmuseum, delar med sig av sitt recept på en annorlunda Fattigmansglögg.
Melker Orsvärn, kock på Spritmuseum, delar med sig av sitt recept på en annorlunda Fattigm
Adventstid står inför dörren – och höstens alla glöggmingel. Vill du imponera på nära, kära, vänner och bekanta gör du såklart din egen glögg.
ANNONS

Glögg är nog för de flesta synonymt med något sötsliskigt ur en mörk anonym flaska som värmts lite för länge på spisen. Hjälp! Nu har all alkohol kokat bort! brukar det ropas desperat från köket.

Redan efter några klunkar känns det som du druckit sockrat klister.

Men det finns alternativ för den som vill ha en mindre söt och mer originell julebrygd.

Melker Orsvärn, kock på Spritmuseum, delar med sig av ett recept som definitivt imponerar på dina gäster.

Glöggen är baserad på svagdricka.

– Det blir lite av en fattigmansglögg, en mjödglögg, en sån som man gjorde förr, men som ändå har alla smaktoner från en vanlig glögg, menar Melker.

Fakta

Fattigmansglögg

Ingredienser

300 g kornmalt

2,5 l vatten

Ett paket vetejäst

Gör så här

Värm vatten och malt till 67 grader. Låt stå och dra med lock i en timme. Värm upp till 75 grader. Sila sen av malten. Sila vätskan över malten ett par gånger för att laka ur det sista ur den. Kyl ned till ca 25 grader och tillsätt sedan jästen. Låt stå i jäshink i rumstemperatur i fem dagar.

Ingredienser

2,5 l svagdricka

250 g russin

10 g neijlikor

5 g kardemumma

5cm kanelstång

5 g enbär

15 gram skalad färsk inge­fära

300 g socker

Ett paket vinjäst

Gör så här

Mortla kryddorna.

Bland allt i en jäsdunk och låt vila tre veckor i rumstemperatur. Sila sen av kryddorna. Karamellisera 40 g honung och addera till glöggen. Låt stå i en till två veckor.

Sila och häll upp på flaska!

Källa: Melker Orsvärn, Spritmuseum
En klassisk damejeanne är perfekt att brygga sin glögg i, menar Melker Orsvärn.

En klassisk damejeanne är perfekt att brygga sin glögg i, menar Melker Orsvärn.

Ett annat sätt att minska på sockret är att helt enkelt utesluta det. Varför inte bjuda på en sockerfri glögg i år?

Fakta

Sockerfri glögg

Ingredienser

1 flaska mjukt och bärigt vin

1,5 dl konjak eller brandy

1 påse Santa Maria glöggkryddor

1 dl sötströ/sukrin

Gör så här

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och värm till 78 grader. Ställ och låt vila i kastrullen i 2 timmar. Sila av. Värm på vid servering.

En torr drink för torra strupar? Servera Glögg Royal som fördrink eller förfriskning, gärna med en apelsinskiva glaset.

Fakta

Glögg Royal

Ingredienser

2 msk glögg

10 cl mousserande vin eller champagne

Isbitar

Apelsinskiva

Gör så här

Häll två-tre isbitar samt glögg i glasen.

Toppa upp med bubbel och dekorera med apelsin.

Kryddat vin är känt sedan romartiden, och har ofta ansetts haft medicinala kvalitéer.

Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates, och är känd sedan 1390. Enligt tradition ska den hjälpa vid förstoppning, något som kanske kommer väl till pass så här i mingeltid.

Fakta

Hypocras

Ingredienser

en halv liter rött slätt vin

1 tsk kanel

några skivor ingefära (eller 1 tsk ingefärapulver)

1 tsk kardemumma

½ tsk muskotnöt

1 kryddnejlika

honung efter behag

(gillar du väldigt kryddigt, var generösare!)

Gör så här

Blanda ingredienserna i vinet, täck över och ställ i kylen i minst 24 timmar. Sila och servera (fast på medeltiden lät man kryddorna vara kvar)!