ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Mer av det gröna till middagsbjudningen

Marinerade örtiga bönor och rödbetor med matvete, fetaost och stekt rågbröd.
Marinerade örtiga bönor och rödbetor med matvete, fetaost och stekt rågbröd.
Att ha många olika plockrätter att välja på känns lyxigt, så passa på när ni är många.
Matkreatören Eleonora von Essen delar med sig av några gröna favorittillbehör, som passar till Thanksgiving men också till en lite större vardagsmiddag.
ANNONS

Eleonora von Essen är receptkreatör, kokboks­författare och matstylist. Följ @eleonorave på Instagram för mer inspiration. Recepten kommer från Eleonoras senaste bok Nya matvanor på 4 veckor.

Recept

Rödbetor med matvete, fetaost och stekt rågbröd

Ingredienser:

  • 2 skivor lite grövre bröd (t ex lingonbröd, kavring)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 2 paket förkokta rödbetor
  • (à 500 g)
  • 410 g kokt matvete (eller kokta linser)
  • 70 g ruccola, sköljd, torkad
  • 150 g fetaost

Balsam- och senapsdressing

  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar

Gör så här:

Riv brödet i småbitar eller tärna det med kniv. Stek frasigt i olivolja och lägg på hushållspapper. Salta lätt. Rör ihop dressingen. Dela rödbetorna i grova bitar och lägg upp dem på ett stort fat. Skölj matvetet i kallt vatten och låt rinna av, häll sedan över rödbetorna. Lägg på ruccola och blanda om. Smula över feta, toppa med brödet och dressingen.

Recept

Marinerade örtiga bönor

Ingredienser:

  • 1 burk cannellinibönor
  • 1 schalottenlök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 2 dl färska blandade örter
  • (t ex basilika, persilja, dill, timjan)
  • 1 dl olivolja
  • ¾ dl vitvinsvinäger
  • 4 skivor bröd (gärna surdeg)
  • salt och peppar

Gör så här:

Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten och låt rinna av. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Dela chilin, skär bort kärnorna och finhacka. Även örterna hackar du fint. Blanda med olja och vinäger i en skål en bra stund så att smakerna utvecklas ordentligt. Salta, peppra och servera, gärna på grillat eller rostat bröd.