ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Gör som Årets Kock och imponera på alla med denna ljuvliga midsommarsill

Sill hör midsommar till!
Sill hör midsommar till!
Ingen midsommar utan sill – men vilka är kockens bästa tips och vad får du inte missa i år?
Vi har pratat med David Lundqvist, Årets Kock 2018, om vad han har för matvanor under midsommar.
ANNONS

– Det viktigaste för mig är att få matjessill med färskpotatis, brynt smör, hackat ägg, dill och gräslök. Det ger en riktigt somrig känsla. Jag lägger alla ingredienser ovanpå varandra med färskpotatisen längst ner och sillen högst upp och så öser jag på med varmt brynt smör innan servering, säger David.

När det gäller att göra egen sill rekommenderar David att den som orkar lakar ur sillfiléerna själv, då det ger en bättre struktur.

– Minutsill funkar också om man vill göra det enkelt för sig, men jag upplever att man får mer tuggmotstånd och en högre sälta när man lakar ur på egen hand.

Förutom matjessillen brukar David servera en klar sill – nubbesill eller löksill – och en krämig i stil med senapssill eller kapris- och pepparrotssill. Det räcker med en av varje.

– Smaksättningen kan varieras i all oändlighet. Fläder, citron, purjolök och lök för en somrig känsla. Eller en nubbesill med dillfrön, kummin och tunt skivad fänkål.

För den som inte tycker om sill eller hellre vill äta vegetariskt föreslår David glaserad färsk sparris eller rädisa med någon kall sås och färskpotatis.

– Eller så ersätter man sillen rakt av med portobello-svamp. De drar åt sig syran på ett bra sätt och passar till samma smaksättningar som sillen.

Recept

Midsommarsill

Här delar David Lundqvist med sig av en somrig favorit. Kanske blir det standard även på ditt midsommarbord?

6 port

Ingredienser

  • 500 g saltsill, filé
  • 5 klasar fläderblommor
  • 1 purjolök – vita delen, sköljd och fint strimlad
  • 1 gul lök – skalad och tunt skivad
  • Citron – skalet, rivet med zestjärn
  • 4 cl gin
  • 3 dl ättika
  • 6 dl socker
  • 9 dl vatten
  • 1 msk fänkålsfrön

Gör så här

  1. Häll av och lägg sillfiléerna i en bunke under rinnande kallt vatten i fyra timmar. Rör om då och då.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten (123-lag), låt svalna.
  3. Skär sillen med skarp kniv i fina gaffelbitar, ca 1 cm tjocka. Lägg sillen i burk med lock i hälften av 123-lagen (förlag), låt dra i minst ett dygn. Tillsätt gin i andra hälften av 123-lagen.
  4. Plocka fläderblommorna från stänglarna. Blanda fläder, lök, citronskal och fänkålsfrön.
  5. Varva sill och lökblandningen i lager i glasburk med lock.
  6. Häll sedan på lagen så det täcker. Låt stå i minst ett dygn innan servering.

Tips!

Det går bra att använda sig av inläggningssill. Då behöver du inte laka ur sillen eller lägga i förlag. Det är bara att skära och lägga i lag med smaksättning.