Julens smaker i miniformat

Louise Johansson, matstylist och kock.
Louise Johansson är frilansande kock och matstylist.
Mat till glöggen av Louise Johansson.
En gratinerad skapelse som fungerar ihop med kex och glögg.
Att samlas kring glögg med passande tilltugg är härligt i adventstider. Här är mästerkocken Louise Johanssons bästa tips för en enkel men festlig glöggbjudning.

Den frilansande kocken och matstylisten Louise Johansson vann den första upplagan av ”Sveriges Mästerkock” i TV4. Hon ligger bakom boken ”52 helger – årets alla helger på ett fat” (Bonnier Fakta) där hon tipsar om mat för årets alla helger.

Positiva gensvar

Ett avsnitt heter just ”Glöggmingel” och där finns bland annat detta recept på gratinerad camembert med päron & pistagenötter. Läsare har hört av sig till Louise och berättat att de inspireras av boken därför att recepten ofta går enkelt och rätt snabbt att laga till.

Ett glöggmingel hemma med nära och kära är något som förstärker julkänslan, menar Louise.
– Då vill jag servera julens smaker i miniformat.

Genom att ordna en quiz eller leka charader kan stämningen höjas och gemenskapen stärkas på kalaset, tipsar Louise.

Fakta

Gratinerad camembert med päron & pistagenötter

En smältande skapelse som inte lämnar någon oberörd.

15 minuter, 8 portioner.

Ingredienser:

1 päron, t ex Conference eller William.

250 g opastöriserad camembertost

1 dl pistagenötter

2 kvistar rosmarin

2 msk honung

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader, varmlufts- och grilleffekt.

Hacka nötterna och rosmarinbladen. Dela, kärna ur och skiva päronet tunt.

Lägg osten på en plåt med bakplåtspapper och fördela päronskivorna jämnt ovanpå.

Toppa med nötter, ringla över honung och strö över hackad rosmarin. Gratinera i 5–7 minuter tills tårtan har fin färg och känns mjuk.

Lyft över på ett fat och servera direkt, gärna med lite kex till.

Källa: "52 helger – årets alla helger på ett fat"