ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kockens bästa tips inför Thanksgiving

Helstekt kyckling, sötpotatis och rödkålssallad blir en härlig höstmiddag.
Helstekt kyckling, sötpotatis och rödkålssallad blir en härlig höstmiddag.
I höstrusket blir vi sugna på att samlas inomhus och laga mat tillsammans – kanske är det dags att göra Thanksgiving­firande till en årlig tradition, om du inte redan har börjat?
Årets kock 2019, Martin Moses, bjuder på tips och recept för att kvällen ska bli så lyckad som möjligt.
ANNONS

– Mitt tips är att dela upp matlagningen så att alla gör en eller två rätter var på sitt håll, förslagsvis en kall och en varm rätt plus matchad dryck. Då finns något för alla smaklökar plus att ingen behöver stå själv med matlagning och disk, säger Martin.

Ett annat alternativ, som ligger i tiden, är att mötas tidigare på dagen och laga mat tillsammans.

– Där blir det viktigt att planera i förväg så att man får ett bra flöde. Man kanske inte ska ha alltför många rätter som behöver bakas i ugnen eller mixas under samma kväll. Att utgå från ett tema, som italienskt, brukar underlätta!

Martin Moses, Årets kock 2019. Foto: Samuel Unéus

Martin Moses, Årets kock 2019. Foto: Samuel Unéus

Recept

Helstekt kyckling

Ingredienser:

  • 1 svensk kyckling ca 1,2 kg
  • 1 msk salt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk matolja
  • 1 msk BBQ-sås
  • 1 tsk korianderfrö, malen
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk svartpeppar, malen
  • 1 tsk lökpulver

Gör så här:

Salta kycklingen, rör ihop resterande till en glaze och pensla kycklingen runt om. Baka mitt i ugn på 175 grader i cirka 60 min, låt svalna 15 min och tranchera.

Recept

Kryddbakad och grovmosad sötpotatis

4 port

Ingredienser:

  • 2 st sötpotatis
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • 50 g getost (vitmögel)
  • 30 g babyspenat
  • 1 dl pumpakärnor

Gör så här:

Skala och skär potatisen i mindre bitar, gnid in med kryddor och olivolja.

Rosta i ugn på 175 grader tills mjuk. Krossa med potatisstöt till grovt mos. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Höj ugnen till 275 grader grill. Smula över getosten och gratinera till fin färg, ca 5 min. Strö över spenat och pumpakärnor.

Recept

Rödkålssallad med tranbär och rostade cashewnötter

4 port

Ingredienser:

  • ½ huvud rödkål
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl rostade och grov­hackade cashewnötter
  • 15 g kruspersilja
  • 2 tsk fisksås
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här:

Skiva kålen tunt på mandolin.

Massera in fisksås och vinäger, vänd i sultanrussin, rostade cashewnötter och sist skuren persilja.

Recept

Chutney på svenska äpplen

4 port

Ingredienser:

  • 4 röda svenska äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 5 cm röd chili finhackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl äppelmust
  • ½ rödlök

Gör så här:

Skala och skär ner äpplena i tärningar. Bryn sockret i kastrull tills det är gyllene.

Häll i vinäger, äppelmust, chili och tärningar från tre äpplen.

Låt puttra tills de är mjuka och mixa med stavmixer.

Vänd i resterande äppeltärningar, fint strimlad rödlök, salt, peppar innan servering.