Det här temat är producerat av vår kommersiella avdelning.

Så kryddar du ditt brännvin själv

Spritmuseums barchef Jakob Karlsson bjuder på en pepparrotssnaps till midsommar.
Spritmuseums barchef Jakob Karlsson bjuder på en pepparrotssnaps till midsommar.
Snaps är för många ett klassiskt tillbehör på midsommarbordet.
På Systembolaget finns det flera färdiga varianter, men varför inte gå loss i kryddhylla och kylskåp och smaksätta styrkedropparna själv?

Att smaksätta brännvin efter egen stil och smak är en gammal fin svensk tradition. Det är också ett roligt sätt att bjuda på något unikt på midsommarbordet.

Men vilka kryddor och smaksättare kan man välja? Det finns några generella riktlinjer, menar Jakob Karlsson, barchef på Spritmuseum.

– Man ska inte göra det för komplicerat, utan köra på en, två eller max tre kryddor. En favorit för mig är ju snaps med akvavitkryddor: fänkålsfrö, anisfrö, dillfrö och lite citrus, säger han.

Så kryddar du rätt med citrus

Väljer man citronskal ger det snapsen en fräschör som är svårslagen, medan lime är lite kryddigare. Skal från apelsin och mandarin är också bra alternativ, menar han.

Här i Sverige tenderar vi ofta att använda de gamla klassiska 1600- och 1700-talskryddningarna, men dessa går att göra mer moderna, menar han.

– Fläder är gott, med fänkålsfrö och citrus. Men jag tycker man ska våga testa vad man vill!

Finns det några smaker som inte gifter sig med midsommarmat?

– Det här får man kanske inte säga, men jag tycker att malört kör över alla smaker helt och hållet. Det är det som finns i Bäska droppar, en svensk klassiker, men det ger på tok för mycket beska, säger han.

Barchefens sista minuten-knep

Många snapsar ska stå i flera veckor för att fullt utveckla sin smak, men det finns sista minuten-knep.

– Skaka burken! Den fysiska rörelsen gör att man får ut smakerna.

På senare år har den vanligtvis alkoholstarka snapsen fått konkurrens av svagare varianter. Vill man späda ut sin egen snaps bör man ta lite höjd på kryddningen.

– Man kan använda mer spännande saker än vatten. Passa på att ha i citronjuice som ger lite syra. Man kan absolut ha vatten, men då ska man ha det i beaktning, så man kryddar rejälare och räknar på slutmängden.

Och även om man inte är någon snapsälskare själv så blir den hemkryddade flaskans droppar en utmärkt gå-bort-present!

Pepparrotssnaps passar bra till midsommarmaten. Foto: Spritmuseum

Jakobs pepparrotsbrännvin

”På Spritmuseum gör vi en pepparrotssnaps. Det låter starkt men trixet är att man river pepparroten och hänger ovanför spriten i en burk. En elegant pepparrotssnaps, vit i färgen, med lite sötma men ingen brännande känsla. Den är matvänlig.”

Ingredienser:

1 hel pepparrot, skalad

1 liter neutral vodka

Gör så här:

1. Riv pepparroten och lägg den i ett tygskynke (en linneservett eller dylikt).

2. Häll vodka i botten av en glasburk och häng tygskynket över vodkan i burken.

3. Viktigt att de inte rör varandra!

4. Låt stå i tio dagar innan snapsen är redo att buteljeras.

Fakta

Snapsbruk

Många lägger snapsen i frysen, men det kan ta kål på de fina smakerna och mest få snapsen att smaka sprit. Snaps bör istället avnjutas rumsvarm så att alla fina smaker kommer till sin rätt. Vill man prompt ha snapsen kall – ställ i kylskåpet.

Glöm inte att skåla!

Skålar man verkligen i brännvin? Jodå, i Sverige och Finland skålas det med starka drycker, särskilt vid midsommar och nyår.

Ibland utser de som skålar vad som skall skålas för. Därefter säger man ofta ”Skål!” unisont och dricker.

I de nordiska länderna är seden att man därefter återigen skall se varandra i ögonen innan man ställer ner glaset på bordet. Skålandet är därefter över.

Det här kan du skåla för

Det finns ett flertal skålar som är särskilt traditionella i Sverige. Välkomstskål utbringas av värden/värdinnan – innan dess dricker man inte, men det går bra att börja med bordsvattnet vid formella middagar.

Är konungen närvarande skålar man för honom, sedan följer skålen till värden eller värdinnan.

Man kan även skåla för frånvarande vänner, som av någon anledning inte har möjlighet att delta vid middagen.

Fakta

Brännvin eller vodka?

Vad är egentligen vad när det handlar om sprit? Här är en liten sprit-kom-ihåg!

Brännvin. Ren eller kryddad sprit.

Vodka. Ren sprit med liten eller ingen smaksättning.

Snaps. En mindre kvantitet brännvin. Kallas också för sup eller hutt. Snapsen kan tas som helan eller halvan.

Akvavit. Kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill.