Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Så lagar du påsklamm på bästa sätt

”Gör hellre få men goda saker till påskbordet, och lägg mer tid på att de ska bli så goda som möjligt. Man behöver inte fyra olika sillar. Satsa på utvalda favoriter, en god nässelsoppa och en lammstek med gratäng till varmrätt.”
”Gör hellre få men goda saker till påskbordet", tipsar Mattias Larsson.
Påsken står för dörren och för många är lamm ett viktigt inslag på påskbordet. Mattias ”Fredagskocken” Larsson lär dig hur du får lammköttet att komma till sin rätt – och hur du undviker smaken av kofta (om den inte faller dig i smaken).

– Lammfettet smakar väldigt mycket och det är den smaken som vissa kan uppleva som otrevlig och stallig. Själv älskar jag lammfettet för att det ger karaktär. Men magrare och yngre lamm smakar mindre, så vill man undvika smaken kan man satsa på kött från dilamm, säger Mattias.

Det är alltså snarare val av kött än tillagningsprocessen som gör skillnad, smakmässigt.

När man har valt ut sitt kött rekommenderar Mattias en långsam tillagning på låg temperatur, för ett mört och saftigt resultat.

– Bryn köttet på hög temperatur, för att sedan ugnsbaka det på låg temperatur. För mig är 58 grader den perfekta innertemperaturen på en lammstek. Skicka in köttet i ugnen redan på förmiddagen för servering till middagen.

Skjuts in i ugnen på förmiddagen - för servering till middagen!

Skjuts in i ugnen på förmiddagen – för servering till middagen!

Fakta

Lammstek med chèvregratinerad potatis- och fänkålsgratäng och ugnsbakade schalottenlökar

Lammsteken räcker till 6-7 personer men övrigt avser 4 pers

Ingredienser

  • 1 urbenad lammstek à ca 1,2 kg
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 rosmarinkvistar
  • 10 små schalottenlökar
  • 30 g ruccola
  • salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn
  • 500 g fast potatis
  • ½ fänkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g chèvre
  • salt 

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 grader. Gnid in lammsteken med salt, peppar och vitlök. Lägg på rosmarinkvistarna och bind upp den. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn den i olja tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 2 ½ timme tills kärntemperaturen är 58 grader. Låt steken vila ca 15 min innan du trancherar och serverar den.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Dela schalottenlökarna och lägg i en ugnsfast form. Vänd dem i lite flingsalt och olivolja och ugnsbaka i ca 20 minuter tills de är genommjuka och har en fin rostad färg.
  3. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlök och skiva fänkål. Lägg potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen tills den har en fin gratinerad yta.
  4. Lägg upp fina skivor av lammsteken, ringla över lite av stekskyn och strö över lite flingsalt. Servera med de ugnsbakade lökarna och gratängen. Toppa med några ruccolablad.