Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Matglädje leder till arbetsglädje

Alva O’Meadhra, Francika Damnjanovic, Leffe Larsson och Claes Ljustander delar med sig av sina bästa recept för vårens alla picknickar.
Alva O’Meadhra, Francika Damnjanovic, Leffe Larsson och Claes Ljustander delar med sig av sina bästa recept för vårens alla picknickar.
På Grillska huset står maten i fokus. Genom arbetsträning i kök, bageri, brödbod och festvåning har hundratals Stockholmare hittat tillbaka till arbetsglädje och yrkeslivet.
Här bjuder Grillska på sina bästa recept till vårens picknickar.

Klockan är strax över halv nio på morgonen, men på Grillska huset vid Stortorget i Gamla stan råder det redan en febril verksamhet. Här, i den medeltida byggnaden, huserar sedan 1913 Stockholms Stadsmission med några av dess verksamheter. I organisationens kök, bageri, brödbod och festvåning erbjuder man sedan några år tillbaka arbetsträning för personer som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden.

– Tanken är att hjälpa till att göra människor arbetsföra igen. Det är lätt att tappa i självkänsla om man varit borta från arbetsmarknaden länge, oavsett om man varit långtidsarbetslös eller sjukskriven eller av någon annan anledning, säger enhetschefen Fidelia Hjelte.

Grillska Huset vid Stortorget där Fidelia Hjelte är enhetschef. Foto: Mostphotos/Max Lind

Grillska Huset vid Stortorget där Fidelia Hjelte är enhetschef. Foto: Mostphotos/Max Lind

Sammanlagt arbetstränar här idag 27 personer, och målet är att jobbet ska hjälpa dem ut på arbetsmarknaden.

– Ungefär 61 procent av deltagarna går vidare till andra jobb, det är en siffra vi är väldigt stolta över. Anledningen till att det går så bra tror jag är att alla de fast anställda även fungerar som coacher och att var och en får göra framsteg i sin egen takt. Vi ser en fördel i allas olikheter. Sen är det också så att det är lättare att söka och få jobb om du redan har ett, konstaterar hon.

En av de som arbetstränar är 28-åriga Alva O’Meadhra. Efter en tragisk olycka på högstadiet då hon brännskadades allvarligt har hon tidvis kämpat mot utbrändhet.

Alva O'Meadhra. Foto: Max Lind

Alva O’Meadhra. Foto: Max Lind

– Jag tror att nyckeln för mig har varit att det finns en förståelse för att man kan ha olika typer av problem. Här har jag fått tid på mig att långsamt komma tillbaka.

– Det har passat mig väldigt bra att jobba med servering och i festvåningen, just eftersom jag fått utveckla kundrelationer och ta mycket eget ansvar.Köksmästaren Claes Ljustander menar att köks- och restaurangarbete lämpar sig väldigt bra som arbetsträning. Teamkänslan är stark och här ligger fokus på matglädje.

– Man kan säga att vi hjälper individen genom maten. Det finns något uppfyllande och harmoniskt över matlagning. Att laga från grunden, låta saker och ting få ta sin tid, och skapa något som skänker glädje både åt de som lagar och de som äter, konstaterar han.

Recept

Pizzascones till nationaldagspicknicken

Pizzascones

Sconesdeg

  • 5 dl rumstempererad mjölk
  • 1075 g vetemjöl
  • 250 g rumstempererat smör
  • 150 g socker
  • 20 g bakpulver
  • 11 g salt
  • 1 ägg

Gör så här

Rör ihop snabbt men inte mer.

Grönsaker

  • 50 g spenat
  • 75 g rödlök i bitar
  • 50 g oliver
  • 50 g fetaost
  • riven parmesanost att vända degen i innan gräddning

Gör så här

Blanda grönsaker med sconesdeg snabbt och lätt. Vänd i parmesanost. Kavla ut till snygga pizzor och grädda 10-12 min på 230°.

Topping

  • 250 g färskost
  • 100 g soltorkade tomater
  • 150 g ruccolasallad

Gör så här

Mixa tomaterna i en matberedare och blanda med färskosten. Toppa pizza­sconesen med ruccolan och färskoströran.

Recept

Två mumsiga röror

Att ta med olika röror i små burkar är toppen för picknicken. Dippa goda grönsaksstavar eller bred som pålägg på färskt bröd!

Tomathummus och ärtröra.

Ärtröra

Ingredienser

  • 400 g gröna ärtor
  • 1 knippe mynta
  • 1 knippe persilja
  • lite färsk bladspenat
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • salt och peppar

Gör så här

Mixa ärtor tillsammans med örter och spenat. Smaka av med citronjuicen, salt och peppar.


Tomathummus

Ingredienser

  • 400 g kikärtor
  • 3 msk tahini
  • 3 msk färskpressad citron
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk cayenne
  • 150 g soltorkade tomater
  • 1 dl olja från tomaterna alt. olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Mixa kikärtor och tomater tillsammans med oljan i en matberedare. Smaka av med kryddorna.

Recept

Francikas spenatbiffar att ta med ut i parken

Francikas spenatbiffar med dillyoghurt.

4 portioner

Ingredienser

  • 600 g fryst spenat
  • ½ gul lök fint tärnad
  • en liten bit purjolök fint tärnad
  • 1 ägg
  • 75 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smulad fetaost
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Stek spenaten tills torr, tillsätt sedan löken och stek lite till. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver när spenaten svalnat. Rör i fetaost och smaka av med salt och peppar.

Recept

Matbodens tomat- och mozzarellasallad

Sallad

5 portioner

Ingredienser

  • 250 g cocktailtomater
  • 200 g soltorkade tomater
  • 1 liten burk kapris
  • 1 liten rödlök, skivad
  • salladsblandning
  • 1 kruka oregano
  • 4 st buffelmozzarellabollar
  • Dressing
  • 2 msk  balsamico
  • 1 dl god olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Skär tomater och blanda med resterande ingredienser i en salladsskål, toppa med mozzarellaosten.

Recept

Claes goda grillsallad

4 portioner

Ingredienser

  • 3 st paprikor
  • 12 st grön sparris
  • 2 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 burk inlagda kronärts­kockor i olja
  • 2 st citroner
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 1 knippe hackad bladpersilja

Gör så här

Rensa och skär grönsakerna. Grilla grönsakerna. Dela citronerna i mitten och grilla med snittytan mot grillgallret. Marinera de grillade grönsakerna i olivoljan och den hackade persiljan, smaksätt med flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera och låt gästerna pressa citron över, gärna med en god röra till.