Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lindstudio@mitti.se 08-550 550 92
Matglädje leder till arbetsglädje
Alva O’Meadhra, Francika Damnjanovic, Leffe Larsson och Claes Ljustander delar med sig av sina bästa recept för vårens alla picknickar.Foto: Max Lind
Publicerad 28 maj 2019, kl. 08:39
På Grillska huset står maten i fokus. Genom arbetsträning i kök, bageri, brödbod och festvåning har hundratals Stockholmare hittat tillbaka till arbetsglädje och yrkeslivet. Här bjuder Grillska på sina bästa recept till vårens picknickar.
ANNONS
ANNONS
Klockan är strax över halv nio på morgonen, men på Grillska huset vid Stortorget i Gamla stan råder det redan en febril verksamhet. Här, i den medeltida byggnaden, huserar sedan 1913 Stockholms Stadsmission med några av dess verksamheter. I organisationens kök, bageri, brödbod och festvåning erbjuder man sedan några år tillbaka arbetsträning för personer som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden.
– Tanken är att hjälpa till att göra människor arbetsföra igen. Det är lätt att tappa i självkänsla om man varit borta från arbetsmarknaden länge, oavsett om man varit långtidsarbetslös eller sjukskriven eller av någon annan anledning, säger enhetschefen Fidelia Hjelte.
Grillska Huset vid Stortorget där Fidelia Hjelte är enhetschef. Foto: Mostphotos/Max Lind
Sammanlagt arbetstränar här idag 27 personer, och målet är att jobbet ska hjälpa dem ut på arbetsmarknaden.
– Ungefär 61 procent av deltagarna går vidare till andra jobb, det är en siffra vi är väldigt stolta över. Anledningen till att det går så bra tror jag är att alla de fast anställda även fungerar som coacher och att var och en får göra framsteg i sin egen takt. Vi ser en fördel i allas olikheter. Sen är det också så att det är lättare att söka och få jobb om du redan har ett, konstaterar hon.
En av de som arbetstränar är 28-åriga Alva O’Meadhra. Efter en tragisk olycka på högstadiet då hon brännskadades allvarligt har hon tidvis kämpat mot utbrändhet.
Alva O’Meadhra. Foto: Max Lind
– Jag tror att nyckeln för mig har varit att det finns en förståelse för att man kan ha olika typer av problem. Här har jag fått tid på mig att långsamt komma tillbaka.
ANNONS
– Det har passat mig väldigt bra att jobba med servering och i festvåningen, just eftersom jag fått utveckla kundrelationer och ta mycket eget ansvar.Köksmästaren Claes Ljustander menar att köks- och restaurangarbete lämpar sig väldigt bra som arbetsträning. Teamkänslan är stark och här ligger fokus på matglädje.
– Man kan säga att vi hjälper individen genom maten. Det finns något uppfyllande och harmoniskt över matlagning. Att laga från grunden, låta saker och ting få ta sin tid, och skapa något som skänker glädje både åt de som lagar och de som äter, konstaterar han.
Recept
Pizzascones till nationaldagspicknicken
Sconesdeg
5 dl rumstempererad mjölk
1075 g vetemjöl
250 g rumstempererat smör
150 g socker
20 g bakpulver
11 g salt
1 ägg
Gör så här
Rör ihop snabbt men inte mer.
Grönsaker
50 g spenat
75 g rödlök i bitar
50 g oliver
50 g fetaost
riven parmesanost att vända degen i innan gräddning
Gör så här
Blanda grönsaker med sconesdeg snabbt och lätt. Vänd i parmesanost. Kavla ut till snygga pizzor och grädda 10-12 min på 230°.
Topping
250 g färskost
100 g soltorkade tomater
150 g ruccolasallad
Gör så här
Mixa tomaterna i en matberedare och blanda med färskosten. Toppa pizzasconesen med ruccolan och färskoströran.
Recept
Två mumsiga röror
Att ta med olika röror i små burkar är toppen för picknicken. Dippa goda grönsaksstavar eller bred som pålägg på färskt bröd!
Ärtröra
Ingredienser
400 g gröna ärtor
1 knippe mynta
1 knippe persilja
lite färsk bladspenat
3 msk färskpressad citronjuice
salt och peppar
Gör så här
Mixa ärtor tillsammans med örter och spenat. Smaka av med citronjuicen, salt och peppar.
Tomathummus
Ingredienser
400 g kikärtor
3 msk tahini
3 msk färskpressad citron
1 tsk spiskummin
½ tsk cayenne
150 g soltorkade tomater
1 dl olja från tomaterna alt. olivolja
salt och peppar
Gör så här
Mixa kikärtor och tomater tillsammans med oljan i en matberedare. Smaka av med kryddorna.
Recept
Francikas spenatbiffar att ta med ut i parken
4 portioner
Ingredienser
600 g fryst spenat
½ gul lök fint tärnad
en liten bit purjolök fint tärnad
1 ägg
75 g glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
100 g smulad fetaost
salt och svartpeppar
Gör så här
Stek spenaten tills torr, tillsätt sedan löken och stek lite till. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver när spenaten svalnat. Rör i fetaost och smaka av med salt och peppar.
Recept
Matbodens tomat- och mozzarellasallad
5 portioner
Ingredienser
250 g cocktailtomater
200 g soltorkade tomater
1 liten burk kapris
1 liten rödlök, skivad
salladsblandning
1 kruka oregano
4 st buffelmozzarellabollar
Dressing
2 mskbalsamico
1 dl god olivolja
salt och peppar
Gör så här
Skär tomater och blanda med resterande ingredienser i en salladsskål, toppa med mozzarellaosten.
Recept
Claes goda grillsallad
4 portioner
Ingredienser
3 st paprikor
12 st grön sparris
2 zucchini
1 rödlök
1 burk inlagda kronärtskockor i olja
2 st citroner
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 dl olivolja
1 knippe hackad bladpersilja
Gör så här
Rensa och skär grönsakerna. Grilla grönsakerna. Dela citronerna i mitten och grilla med snittytan mot grillgallret. Marinera de grillade grönsakerna i olivoljan och den hackade persiljan, smaksätt med flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera och låt gästerna pressa citron över, gärna med en god röra till.