Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Midsommartårta med både jordgubbar – och daim!

Jordgubbar hör midsommar till.
Jordgubbar hör midsommar till.
Servera den här tårtan på midsommar – den innehåller de klassiska sommarsmakerna men också det lilla extra. Gästerna kommer garanterat inte att bli besvikna!
Recept

Midsommartårta

Ingredienser

  • 110 g smör
  • 2 1/3 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim (à 56 g)
  • Smör + ströbröd till formen

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • ½ l jordgubbar
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 l jordgubbar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
  • Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandning och daim i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform,
  • ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i ca 20 minuter.
  • Låt svalna.
  • Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
  • Vispa äggulor och florsocker luftigt.
  • Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av jordgubbs­purén i en kastrull.
  • Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme.
  • Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  • Blanda försiktigt ner ägg-smeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
  • Häll smeten över bottnen.
  • Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.
  • Tina några timmar i rumstemperatur vid serveringen.
  • Toppa tårtan med rensade jordgubbar.
Källa: Ica.se