Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lindstudio@mitti.se 08-550 550 92
Midsommartårta med både jordgubbar – och daim!
Jordgubbar hör midsommar till.Foto: Mostphotos
Publicerad 18 juni 2019, kl. 08:32
Servera den här tårtan på midsommar – den innehåller de klassiska sommarsmakerna men också det lilla extra. Gästerna kommer garanterat inte att bli besvikna!
ANNONS
ANNONS
Recept
Midsommartårta
Ingredienser
110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
Smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 gelatinblad
½ l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering
1 l jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandning och daim i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform,
ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner ägg-smeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen.
Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.
Tina några timmar i rumstemperatur vid serveringen.