ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bubbel och mousserande vin för alla hjärtans dag!

Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyndviner som passar till mingel i december.
Mitt i:s vinexpert Stefan Saidac, som driver Vinbetyget.se, tipsar om bästa bubblet till alla hjärtans dag.
Hur blev champagne festdrycken framför andra? Och vad är det egentligen för skillnad mellan olika typer av mousserande vin?
Här reder Mitt i:s vinexpert Stefan Saidac ut frågorna och tipsar om goda bubbel till alla hjärtans dag!
ANNONS

Vad är skillnaden mellan champagne, prosecco, och andra mousserande viner?

– De mousserande vinerna kommer från olika länder, ofta från en särskild lagstadgad region och får bara produceras där. Druvsorterna och metoderna för att göra vinerna är också olika – från snabb till årslång framställning. Generellt sett är prosecco är enklast och kostar minst. Champagne är ett avancerat hantverk som kan kosta astronomiska belopp.

Varför är champagne så dyr och märkvärdig?

– Enligt fransk lag får drycken champagne bara framställas i regionen Champagne, i norra Frankrike. Stränga jurister hårdbevakar så att ingen från en annan region använder begreppet ”champagne”.

Kvalitet som bara finns i begränsad mängd kostar alltid mer, som tryffel och svensk löjrom som blivit ännu dyrare efter minskat fiske, menar Stefan Saidac.

– Chardonnay-druvorna som odlas i Champagne, kostar också tre gånger så mycket som chardonnay från andra ställen.

– Champagne är också den självklara drycken för romantik, segrar, fest – för att fira någon eller något. Champagne är också symbolen för elegans i filmens värld, som James Bond. Men även i den vanliga världen, det finns ju på närmaste Systembolag.

Fakta

Gillar inte solvarmt rödvin

Stefan Saidac

Namn: Stefan Saidac.

Bor: I stan.

Familj: Stor och kul.

Drömyrke som ung: Dykare.

Dricker helst: Nybryggt kaffe, kallt vatten och vin efter tillfälle.

Dricker helst inte: Solvarmt rödvin.

Guilty pleasure: Glass och sovmorgnar.

Är du en riktig vinnörd? Inte direkt, det finns viktigare saker än vin. Men ska man dricka vin kan det lika gärna vara ett riktigt bra vin för sitt pris. Oavsett om det kostar 90 eller 190 kr. Mitt intresse för vin kommer egentligen från maten. Jag gillar att laga mat och har skrivit en del, som boken Kockarnas Knep. Det finns alltid något nytt att upptäcka, som att smakmässigt para ihop mat och vin.

Hur fick du idén till Vinbetyget.se? Det var inte enkelt att välja vin på Systembolaget. Jag gick runt bland 1000-tals viner – och kom sällan ihåg vilka viner som fått bra betyg. Så jag skapade en databas och räknade ut vilka viner som fick högsta totala betyg. Det blev grunden till Vinbetygets topplistor och metoden att hitta de bästa vinerna på Systembolaget i olika prisklasser.

Varför blir man glad av champagne och andra mousserande viner?

– Det finns lite socker i som gör att vi snabbare reagerar på alkoholen – hjärnans belöningssystem tickar i gång och vi känner oss på festhumör. Men redan innan du smakat berättar en vacker flaska med sigill och eleganta höga glas att snart ska du få dricka något som smakar fest. Och själva drycken är lätt att tycka om, härligt frisk, kall och med pigga bubblor.

Hur är det med sockerhalten i bubbel?

– De flesta mousserande viner, från champagne till prosecco, har en viss sockerhalt på omkring 5-10 procent. Men de här bubblande vinerna är så friska att vi inte uppfattar sockret. Jämförelsevis är det lite socker och inget att bry sig om. Läsk och juice har en sockerhalt på 60-80 procent och då kan man ju fundera.

– Gnuttan socker gör också att bubbel passar bra till många rätter. Inte bara till fisk och skaldjur utan även till rätter med heta smaker, som annars är knepiga att matcha.


Goda mousserande viner från Vinbetyget.ses topplistor

Loxarel

Vad är cava?

Allt fler upptäcker cava från Spanien. De här mousserande vinerna har en historia som går tillbaka till 1800-talet. Cava betyder grotta på katalanska. Det är tillåtet att använda olika druvsorter, både typiskt spanska och inter­nationella druvor som chardonnay och pinot noir. Cava måste lagras i minst nio månader.

Spanskt bubbel utan tillsatt socker

Loxarel A Pèl Brut Nature

(nr 7470) 109 kr

Loxarel är ett härligt mousserande vin från Katalonien som kallas Classic Penedes. Brut nature, naturligt torr, innebär att inget socker har tillsatts. Om du gillar du prosecco – prova också Loxarel.

Alkohol: 12,5 %

Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.


Montini

Vad är prosecco?

Det italienska mousserande vinet från norra Italien har blivit oändligt omtyckt och gått om champagne i försäljning. Precis som för champagne finns det stränga regler för prosecco: Den måste framställas i DOC-regionen i Venetien och Friuli-Venezia Giulia. Den enda tillåtna druvan är lokal och heter glera.

Varför har prosecco gjort så stor succé?

Förutom det låga priset så är den friska smaken omtyckt. Prosecco ingår också i populära drinkar som Aperol Spritz och Bellini.

Ekologisk och ung prosecco

Ca’ Montini Organico

(nr 77377) 99 kr

De fyra bröderna Pizzolo kan mycket mer än fina amarone-viner. Som proseccon Ca’ Montini från vackra Veneto. För bara 99 kr får du en pigg och sprittande eko-prosecco.

Alkohol: 11 %.

Sockerhalt: 13 gram per liter.


Langlois

Och vad är crémant?

Crémant är ett fint franskt mousserande vin och framställs ungefär som champagne, i klassiska vinregioner som Loire, Bourgogne, Jura och Alsace. Crémant är ofta välgjord av fina druvor och har lagrats i minst nio månader. Crémant är som en smakfull lillebror till champagne – och med lägre pris.

Crémant som skapats av champagnehuset Bollinger

Langlois Crémant de Loire

(nr 7404) 149 kr.

Langlois får alltid höga betyg och det här är ett ambitiöst mousserande vin som lagrats
i 36 månader. Det gör Langlois fyllig och god till lätta rätter.

Alkohol: 12,5 %.

Sockerhalt: 12 gram per liter.

Se fler vintips på Vinbetyget.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.