ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Med passion för grytor

Monica Ahlberg, kokboksförfattare.
Monika Ahlberg understryker vikten av att ha goda tillbehör till grytorna.
Få saker i hemmet skapar så mycket trivsel som en väldoftande gryta på spisen. I sin nya kokbok ”Grytor med tillbehör” vill Monika Ahlberg inspirera läsarna att koka grytor året om.
ANNONS

Just hösten kanske allra mest inbjuder till långkok vid spisen. Men det finns grytor för årets alla årstider, påstår Monika Ahlberg i sin nya kokbok ”Grytor med tillbehör”.
Hon startade på 1990-talet Rosendals trädgårdscafé på Djurgården och gjorde succé med kokboken med samma namn. Numera driver hon kafé på Thielska galleriet och har genom åren hunnit ge ut över 20 kokböcker.

God respons

Monika Ahlberg fick god respons på ”Grytor med tillbehör” då hon framträdde på höstens bok- och biblioteksmässa i Göteborg.
Hur går arbetet till när du skapar en kokbok?
Jag kommer på idén och sedan ser jag hela boken framför mig. Därefter börjar jag skapa recepten och provlaga. Vidare är det ju en hel apparat att hålla på med som inte ens hör till matlagning som att välja rekvisita, styla bilder, godkänna papper och annat.

I många fall när det gäller grytor är just tillbehöret pricken över i:et!

Monika Ahlberg

Varför vill du ge ut just denna kokbok?
Jag älskar grytor och funderade på hur jag kunde göra en kokbok med grytor som passar hela året runt. De flesta av oss tänker nog på höst/vinter när de associerar till grytor. Dessa mustiga grytor finns med såklart men även svalkande grytor för heta sommardagar. Sedan tänker nog många bara på kött, fisk och kyckling när det kommer till gryta men i min bok finns även många vegetariska och veganska recept. I slutet har jag ett kapitel med tillbehör till grytor och dessa ska man inte underskatta. I många fall när det gäller grytor är just tillbehöret pricken över i:et!
Monika Ahlbergs bästa redskapsråd för att lyckas vid spisen är att använda en bra gryta, gärna en i gjutjärn. Här är ett av recepten från boken.

Fakta

Viltgryta med svamp

Ingredienser (4 personer)

800 g viltkött, t ex älg, hjort, ren
2 gula lökar
2 morötter (cirka 150 g)
2 palsternackor (ca 150 g)
1 bit rotselleri
2 msk smör + 1 msk olja till grytan
1 ½ dl torrt vitt vin
6 dl vatten
3 msk kalvfond
10 torkade enbär
1 msk torkad timjan
3 lagerblad
1 förpackning fryst blandad svamp (250 g)
eller ½ liter färsk svamp
2 msk vinbärsgelé
1 msk soja
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering
1 förpackning färska sockerärtor (150 g)
Kokt delikatesspotatis
Gelé

Skör köttet i bitar, ca 2 gånger 2 cm. Skala och grovhacka löken. Skala och grovhacka löken. Skala och skär morötter, palsternackor och rotselleri i bitar, ca 2 cm breda.

Hetta upp en gryta med smör och olja. Bryn köttet runtom. Tillsätt lök, morötter, palsternackor och rotselleri, stek i ytterligare 3 minuter.

Häll på vin, vatten och fond. Tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Låt sjuda i en timme.

Tillsätt svamp, gelé och soja. Koka ytterligare 30–40 minuter eller tills köttet är mört och klart. Häll på grädden. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Koka sockerärtorna i 1 minut i lättsaltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten.

Servera grytan med sockerärtor, gelé och nykokt potatis.

Dryckestips:

Barbera del Monferrato, Livio Pavese, 2011, italienskt rödvin, art nr 74960, 75 cl, 109 kronor.

Källa: Monika Ahlbergs bok "Grytor med tillbehör"