Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Picklat och gott – med eller utan socker

Picklad rödlök.
Picklad rödlök.
För dig som flyr fältet när det vankas sill kan picklade grönsaker komplettera midsommarbordet. Bäst av allt: Det finns en enkel snabbversion när tiden är knapp – en med och en utan socker.

Den kemiska processen ”mjölksyrning” innebär att naturliga mjölksyrebakterier i grönsakerna lösgörs och skapar en naturlig konservering.

Bakterierna ger en syrlig smak och hjälper kroppen att ta upp näringsämnen ur maten.

Processen uppstår när en grönsak ligger fuktigt i en burk som inte släpper in syre. Ofta tillsätter man ättika eller socker för att påskynda processen.

Recept

Picklade grönsaker – snabbversionen

  1. Börja med att göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop och koka upp 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Rör om tills sockret löst upp sig.
  2. Låt svalna och lägg i valfria grönsaker. Låt blandningen stå så länge som möjligt innan servering, men minst 30 minuter. Grova råvaror, som morötter, lämpar sig inte lika väl för snabbpickling.
Recept

Picklad rödlök utan socker

Ingredienser

  • 1-2 tunt skivade rödlökar
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl vatten
  • ev salt efter smak och tycke

Gör så här

  1. Lägg den skivade löken i en skål.
  2. Blanda äppelcidervinäger och vatten.
  3. Häll blandningen över lökskivorna så att de täcks.
  4. Fyll annars på med lika delar äppelcidervinäger och vatten tills löken är helt täckt.
  5. Låt dra i minst en halvtimme innan servering.
Källa: Tidningen Land