Min lokala hjälte

Rökig rub ger laxen ett lyft

Lax med potatis och aioli.
Dianas tips är att servera laxen på ett stort fat och ringla lite olivolja över.
Tack vare vackra bilder och inspirerande texter vann Diana Dontsova Det stora matbloggspriset 2017. Här delar hon med sig av ett recept på stekt lax som tvistats till med en rökig rub.

Med stark passion och inbjudande bilder på uppläggningar driver Diana Dontsova bloggen By Diadonna. Hon är en av tidningen Feminas bloggare och jobbar även som influencer, det vill säga hon skapar innehåll åt företag som vill marknadsföra varumärken.

Vann bloggpris

By Diadonna vann förra året Det stora matbloggspriset som delades ut på mässan Sthlm Food and Wine.

”Med underbara bilder som får det att vattnas i munnen, en blandning av kåserier och välskrivna recept lockar hon oss till köket”, skrev juryn i sin motivering.

– Det gick riktigt bra 2017. Förutom att jag vann detta pris fick jag möjlighet att samarbeta med bra företag och kunde anställa en person, säger Diana Dontsova.

Jobbat som lärare

Hon är utbildad lärare i SO-ämnen och jobbade tidigare på en grundskola. Efter att ha blivit utbränd av jobbet startade hon 2012 ett Instagramkonto och började lägga ut matlagningsbilder. Snart hade hon tusentals följare.

Här är ett recept från bloggen på stekt eller grillad lax med rökig rub.

– Att steka en bit lax är inte så avancerat. Du kan tvista till det genom att göra en egen kryddblandning som gnids in i köttet före stekning. Med cayennepeppar och rökt paprikapulver får laxen en rökig smak.

Hitta mer recept och inspiration på Diana Dontsovas blogg är bydiadonna.femina.se.

Fakta

Lax med rub och aioli

Ingredienser (4 pers):

4 bitar lax

rapsolja

Rub

Svartpeppar, hela korn

Rökt paprikapulver

Cayennepeppar

Oregano

torkad Flingsalt

Gör så här:

1. Lägg alla kryddor i en mortel. Mortla tills pepparna är mald.

2. Klappa laxens båda sidor med kryddblandningen.

3. Stek fisken i en het panna med rapsolja, några minuter på varje sida.

Aioli med rostad vitlök

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

2 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

En hel kapsel rostad vitlök

Gör så här:

1. Använd en stavmixer. Börja med att mixa samman äggulor, dijon och vinäger.

2. Tillsätt lite olja i en tunna stråle och mixa samtidigt. Det viktigaste är att du i början mixar kraftigt och häller upp olja väldigt långsamt.

3. Tryck ut vitlöken och pressa ner den i aiolin med hjälpa av en vitlökspress.

4. Smaka av med salt. Tillbehör och uppläggning Servera gärna med rostad potatis, hackad röd- och vårlök och en blandsallad. Lägg upp på en skärbräda eller plåt och ringla över olivolja.

Källa: Diana Dontsova