ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kika ner i Sandra Beijers våffeljärn

Sandra Beijer suktar med morotsvåfflor och saffransvåfflor.
Sandra Beijer suktar med morotsvåfflor och saffransvåfflor.
På Södermalm hos influencern och författaren Sandra Beijer går våffeljärnet varmt – året om. Hon föredrar att äta sina våfflor salta, och tycker att de passar perfekt som plockmat.
ANNONS

– Jag gillar inte söta saker så min favorit är att äta våfflorna med räkor, persilja, lite löjrom, gräddfil och citron. Eller kanske oliver och kapris!

Sandra bjuder gärna över folk på en hög med våfflor, en stor skål räkor, lite kronärtskocka och annat gott. Då kan var och en plocka på sig valfria tillbehör. Hon tipsar om att man kan behandla den som en crepe och experimentera med sådant man gillar.

– Man kan servera våfflan med svamp och ost, blanda ner rosmarin eller salvia i smeten. Eller varför inte lite spenat? För en matigare version brukar jag blanda ner mixade bönor i smeten.

Sandra använder dock våffeljärnet även till annat än våfflor.

– Rösti är betydligt lättare att laga i ett våffeljärn än i stekpannan. Och det är praktiskt att laga varma mackor till helgfrukosten
i våffeljärnet.

Recept

Morotsvåfflor och saffransvåfflor

Grundrecept på våfflor

(4 port)

Du behöver:

  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl kallt vatten

Gör så här

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk och bakpulver till en slät smet. Blanda ner matfett och vatten. Nu är grundreceptet klart.

Morotsvåfflor med kräftstjärtar

(4 port)

Du behöver:

  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 dl riven ost (valfri sot)
  • Salt
  • Chili flakes
  • Matyoghurt
  • Kräftstjärtar

Gör så här

Gör i ordning grundreceptet på våfflor. Riv morötterna, hacka löken och blanda ner det, samt den rivna osten, i din bunke med våffelsmet. Rör om. Smörj järnet med en klick smör inför varje våffla och grädda dem i ditt järn. Vid servering toppar du med en rejäl klick matyoghurt och kräftstjärtar.

Bonus: Vill du kan du addera klippt gräslök och hackad rödlök också.

Saffransvåfflor med räkor

(4 port.)

Du behöver:

  • 1 rödlök
  • Gräddfil
  • Räkor
  • Stenbitsrom
  • Saffran

Gör så här

Förbered grundreceptet på våfflor och addera saffran i smeten. Gå lite på känsla när det gäller mängden men snåla inte. Smeten ska bli solgul och lussebullsfärgad. Hacka rödlök när våfflorna gräddas. Servera sedan med en klick gräddfil, räkor, rödlök och stenbitsrom. Toppa med en skvätt citron och lite salt.

Källa: Sandra Beijer

Våfflor på bönor och parmesan. Foto: Sandra Beijer

Våfflor på bönor och parmesan. Foto: Sandra Beijer

Sandra tipsar!

Grädda inte våfflorna för hårt. De blir mycket godare när de gräddas långsamt, och istället en lite längre stund.

Lägg dem inte på hög direkt. Ska du grädda en hel hög våfflor att bjuda på? Lägg dem inte på varandra direkt när de är färdiggräddade. Placera dem istället bredvid varandra på t ex en ugnsform, så att de behåller sin krispighet. Precis innan servering kan du lägga dem på hög.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.