ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Stenåldern fick Cecilia på rätt spår

Bild från boken "Den läkande maten"
Till denna rätt passar det med fet fisk som lax.
Cecilia Nisbet Nilsson plågades i åratal av astma, ledvärk och olika sjukdomar. Allt vände då hon började äta så kallad stenålderskost. Nu är hon aktuell med en kokbok som bygger på att man äter sådan mat och samtidigt undviker socker, vitt mjöl och mejeriprodukter.
ANNONS

Cecilia Nisbet Nilsson var en framgångsrik tv-journalist och jobbade med SVT:s Aktuellt och andra program. Men allt eftersom försämrades hennes hälsa och hon fick diagnoser som psoriasis, astma och ledvärk.

Prövade dieter

För fem, sex år sedan planerade hon och en kollega ett tv-format där de skulle pröva olika dieter. Cecila levde då en period utav paleo, stenåldersinspirerad naturlig mat, vilket drastiskt förbättrade hennes hälsa.

Genom att få till en frisk bakteriekultur i tarmen stärker du immunförsvaret.

Cecilia Nisbet Nilsson

Det blev aldrig något tv-program men Cecilia Nisbet Nilsson blev fullt frisk och utbildade sig till kostrådgivare. Hon arbetar med en beprövad metod som kallas det autoimmuna protokollet.

Följ diet i 30 dagar

Den ligger till grund för hennes nya kokbok ”Den läkande maten – Recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier” (Lava förlag).

– Kosten är en variant av paleo, eller stenålderskost, där man under en tid på 30–90 dagar plockar bort allt som kan irritera tarmen. Efter det kan man återgå till vanliga paleo igen. Denna metod har visat sig ge bra resultat, säger Cecilia.

Varför är det viktigt att undvika mat som irriterar tarmarna?

– Vi är inte vad vi äter utan vad vi tar upp. Genom att få till en frisk bakteriekultur i tarmen stärker du immunförsvaret.

Det handlar här om att under en begränsad period undvika spannmål, socker och mejeriprodukter.

De går ersätta med annat och Cecilia Nisbet Nilsson vill visa att det går bra att laga vardagsrätter som spaghetti bolognese, kalops eller dessa fisknuggets med blomkålsmos.

Fakta

Fisknuggets med blomkålsmos

Välj gärna fet fisk som lax eller färsk makrill som innehåller mycket omega-3 och servera med mos, tartarsås, gräslök och citronklyftor.

Ingredienser (4 pers)

300 g färsk fisk, t ex lax

1 dl riven kokos

1 tsk malen gurkmeja

1 nypa vitlökspulver

1 nypa havssalt

kokosolja till stekning

1 blomkålshuvud

2 msk kokosmjölk

1 tsk torkad dill

1 nypa havssalt

Nuggets gör så här:

  1. Blanda kokos, gurkmeja, vitlökspulver och salt till en panering i en djup tallrik.
  2. Skär fisken i fiskpinnestorlek. Torka med hushållspapper.
  3. Rulla fiskbitarna i paneringen och stek i olja i ca 3 minuter per sida. Vänd försiktigt och rör dem inte under tiden de steks. Häll på lite extra panering före servering.

Blomkålsmos:

1. Dela kålen i bitar och koka tills den är mjuk.

2. Häll av vattnet och mixa kålen med kokosmjölk och dill. Salta och smaka av.

Till servering

tartarsås

gräslök

citronklyftor

Källa: "Den läkande maten – recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier"