ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Fira våffeldagen med Leila Lindholms bästa tips

Leila Lindholm bjuder på smarriga belgiska våfflor.
Leila Lindholm bjuder på smarriga belgiska våfflor.
Det går utmärkt att fira våffeldagen på traditionellt vis – härliga våfflor med sylt och grädde. Men genom att variera små detaljer får du uppleva nya smaksensationer.
ANNONS

Kocken Leila Lindholm tycker om klassiska våfflor, gärna med ägg i smeten för ett matigare resultat. Frasvåfflor görs ju annars på bara grädde, mjöl och vatten, och det kan kännas lite tunt.

– Hemma brukar vi göra belgiska våfflor då och då, som en del av brunchen eller på själva våffeldagen. Belgiska våfflor har en tjockare smet och man använder ett tjockare järn men det går att göra dem i ett vanligt våffeljärn eller en mackgrill också, säger Leila.

Citronskal eller choklad i smeten

Hur rekommenderar Leila att man äter de belgiska våfflorna, då? Hon föreslår att man kan blanda ner färska hallon eller blåbär och rivet citronskal i smeten – eller varför inte hackad mörk choklad?

– Allt det här kan man förstås också smaksätta en vanlig våffelsmet med om man vill prova något nytt. Vanliga våfflor är godast som de är, medan jag gillar att addera något extra i smeten när jag gör de lite tjockare belgiska våfflorna.

Men man behöver inte krångla till det i onödan heller, säger Leila. Våra mest älskade rätter har blivit klassiker av en anledning, oavsett om det handlar om semlor eller våfflor.

– Tar man det för långt från originalet blir det ju något helt annat, och tappar lite av sin charm.

Recept

Leilas belgiska våfflor

4 stora våfflor

Du behöver:

  • 2 ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 och 3/4 dl vetemjöl
  • Smält smör till gräddning

Gör så här:

  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl. Rör till en slät smet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.
Källa: Leila Lindholm

Tips på smarrig topping

Skippa färdigsylt! Om du inte har hemkokt sylt kan du tina frysta bär och göra en rårörd sylt med lite råsocker eller strösocker, samt rivet citronskal och vaniljpulver.

Prova gärna våfflor med rårörda hjortron – lyxigt och gott!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.