Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Våffeldrottningen: ”Allt passar på en våffla”

Susanna Comstedt äger och driver Älskade Traditioner på Södermalm.
Susanna Comstedt äger och driver Älskade Traditioner på Södermalm.
Får det lov att vara en wraffle toast?
Får det lov att vara en wraffle toast?
Förutom våfflor finns det plåtvis med småkakor på kafét.
Förutom våfflor finns det plåtvis med småkakor på kafét.
Söt, salt, fylld, frasig eller som en wrap. På populära söderkaféet Älskade Traditioner kan våfflan fås på alla möjliga sätt.
Lagom till våffeldagen delar grundaren och våffeldrottningen Susanna Comstedt med sig av sina bästa tips och recept.

Lunchrusningen har precis lagt sig när vi möter henne en tidig eftermiddag. Det är veckan innan löning och glesare mellan gästerna denna gråmulna torsdag.

– Vänta bara tills våffeldagen, eller som vi kallar det, våfflornas födelsedag. Förra året var det hysteriskt. Vi hade kö runt hela kvarteret och våffelstationer både inne och ute. Personalen låg över bänkarna i köket och var helt slut efteråt, berättar hon.

– Jag tror vi sålde över 1000 våfflor den dagen. Bäst gick de klassiska med grädde och sylt.

Bukary, Susanna, Sofia, Leopold och Edith på Älskade Traditioner.

Bukary, Susanna, Sofia, Leopold och Edith på Älskade Traditioner.

Hemlig surprise-våffla i år

Inför årets våffelfest den 25 mars satsar man på en ännu så länge hemlig surprise-våffla och extra kvällsöppet för att möta efterfrågan.

Förutom våfflor är kaféet känt för sina freakshakes, det vill säga helt galna milkshakes, och sin kitschiga och Instagramvänliga retroinredning, som är arvegods från Susannas familj, vänner och gäster.

Uppfinner våfflor på löpande band

Det populära kaféet vid Greta Garbos Torg är inne på fjärde året och gästerna har verkligen tagit Susannas innovationer till sitt hjärta. Eller vad sägs om semmelvåfflor, wraffles (våffelwraps) och våffeltoast?

– Toasten gör vi genom att göra våfflan i lager, först smet, sen riven ost, sen skinka och till sist mer smet som bakar in allting, berättar hon.

Royal Våffla med pocherat ägg...

Royal Våffla med pocherat ägg…

Hur går det här med tradition och innovation ihop?

– Bara för att något är en tradition betyder inte det att det inte kan förändras, eller att nya traditioner inte kan uppstå. Ta till exempel tacofredagen som är relativt ny. Lika gärna som man kan äta lax på en våffla kan man ju införa en våffeltorsdag, menar Susanna.

Välj det du gillar är Susannas filosofi.

– Man får inte vara rädd! Allt passar på en våffla. I Frankrike har man ju sina galetter som kan vara både söta och salta, så varför inte våfflor!

Fakta

Susannas frasvåfflor

”Det här är receptet som vi använder till våra vanliga våfflor. Hemligheten är bubbelvatten från vår Soda streamer och brynt smör. Bubbelvattnet hjälper till med jäseffekten. Sen ska det vara smör med salt i!”

Ingredienser

  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl bubbelvatten
  • 100 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Smält smöret till lätt brynt och låt det svalna.
  2. Sikta ner mjölet i en bunke. Tillsätt bakpulver, socker och salt. Rör om.
  3. Ha i mjölk och grädde. Rör om, ej för länge då aktiveras gluten och våfflorna kan bli degiga, vi vill ha dem frasiga.
  4. Tillsätt smöret. Rör om tills smöret är inarbetat i smeten.
  5. Ha i bubbelvatten och rör om tills smeten är jämn. Värm upp våffeljärnet ordentligt. Ju hetare järn desto bättre våfflor.
  6. Ha i smeten och låt gräddas tills de fått ordentligt med färg.
  7. Lägg upp på ett galler så behåller de frasigheten.

Obs! Detta recept passar för dessertvåfflor, ta bort socker om du vill göra matvåfflor!

Fakta

Wraffle Toast

  1. Lägg i en halv skopa smet i järnet, addera 1 dl god riven ost och 2 skivor rökt skinka. Täck med smet, stäng järnet och grädda tills den blir krispig (osten och skinkan tillagas inuti).
  2. Ta upp våfflan och lägg på en skärbräda, dela den på hälften.
  3. Lägg på sallad, coleslaw, syrad senap, picklad gurka och rostad lök på ena halvan.
  4. Lägg på den andra halvan, dela på mitten igen och vips så har du två supergoda wraffletoasts.
Får det lov att vara en wraffle toast?

Får det lov att vara en wraffle toast?

Så kan du variera smeten

Det enklaste sättet att variera en våffla är med smeten, som gärna kan få udda ingredienser som spenat, kryddgrönt eller ost, menar Susanna.

Spenat. ”Kör ner hackad urkramad spenat i smeten och den blir härligt grön och smakrik. Jättegott med rökt lax, finhackad rödlök och creme fraiche på.”

Potatis. ”Blir en supergod matig våffla som kan serveras med stekt sidfläsk och rårörda lingon.”

Ost. ”Riv ner cheddar eller en lagrad ost i smeten så blir våfflorna superkrispiga. Perfekt till en hamburgarvåffla.”

Öl. ”Humle och malt gifter sig otroligt bra med brynt smör, vilket passar till de flesta matiga våfflor.”

Krasse. ”Ger en härlig frisk smak och våfflorna blir vackert prickiga. Eller testa andra färska örter som du gillar.”

Semla. ”Till vår semmelvåffla har vi kardemumma i smeten som vi sedan brer mandelkräm på och toppar med vispgrädde och hackad mandel.”

Är det en semmelvåffla eller en våffelsemla?

Är det en semmelvåffla eller en våffelsemla?

Fakta

Vegansk drömvåffla

Ingredienser

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 3.75 dl havremjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Börja med att smälta margarinet och rör ner havremjölken.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan smörblandningen.
  3. Rör ihop en klumpfri smet.
  4. Hetta upp ett våffeljärn med lite margarin i.
  5. Grädda dina våfflor när järnet är riktigt hett.
  6. Räkna med ca 1 dl smet per våffla.
  7. Låt svalna en aning på ett avsvalningsgaller. Om du lägger dem på varandra efter gräddning så blir de mjuka. Behåll frasigheten genom att istället låta de ligga luftigt.

Förslag på tillbehör

  • Kiwi
  • Banan
  • Blåbär
  • Jordgubbar
  • Kokosgrädde
  • Mangosorbet
  • Strössla på rostade
  • Kokosflakes