Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Nu vill vi ha gröna matkassar

Rachel Seow Sosa på Årstiderna.
Rachel Seow Sosa på Årstiderna.
När inspirationen tryter och tiden är knapp kan det vara skönt att få en matkasse till dörren laddad med recept och ingredienser.
Intresset för vegetariska och veganska matkassar växer och Årstiderna, som gör ekologiska matkassar, hakar på.

– Vi har länge jobbat med små portioner kött i våra rätter. Därför blev övergången till vegetariskt naturlig, även om vi fortfarande har en flexitarisk kasse, säger Rachel Seow Sosa, marknadschef på Årstiderna.

Kunskapen har ökat och många vet att kroppen mår bra av att minska på köttet.

– Vi står gärna i frontlinjen här och har därför slutat helt med våra köttkassar. På kontoret äter vi ofta veganskt och efter önskemål från kunder började vi med den populära veganska matkassen, säger hon.

Rachel tror att intresset för vegetariska och veganska matkassar kommer fortsätta att öka.

– Vi kommer börja med en vegetarisk snabbkasse för den som har bråttom, men förhoppningen är att fler börjar se matlagningen som en rolig grej som gärna får ta en stund.

Fakta

Åtta gröna matkassar

1. Veckans middag, vegansk (699 kr) och vegetarisk (659 kr)

2. Citygrossvegetarisk (439 kr)

3. Vegetariska viktväktarkassen (499 kr)

4. Ecoviva, vegetarisk och ekologisk (839 kr)

5. Tasteline vegetarisk (629 kr)

6. Linas matkassevegetarisk (799 kr)

7. Middagsfridvegetarisk (675 kr)

8. Matkomfort, vego premium (985 kr)

Pasta med pesto och tomat-chilitopping

En pastarätt som passar sensommarens middagar. Foto: Årstiderna

2 port. 30 min

Ingredienser

3 tomater

(i tärningar på ca 1 cm)

½-1 chili (finhackad)

200 g pasta

20 g valnötter

1 vitlöksklyfta (grovhackad)

1 knippe (ca 40 g) basilika (använd både blad och tunna stjälkar)

8 g jästflingor

olivolja

havssalt

svartpeppar

vinäger (t ex äppelcidervinäger)

Gör så här:

1. Koka upp vatten till pasta. 2. Skölj och gör i ordning grönsaker och basilika. Lägg tärnad tomat och finhackad chili i en skål. Koka pastan enligt förpackningen och häll sedan av kokvattnet.

3. Mixa under tiden valnötter, vitlök, lite salt och ½ dl olivolja till en grov massa. Tillsätt basilika (inklusive tunna stjälkar) och ytterligare ½ dl olja och kör till en len pesto.

4. Smaka av peston med salt och jästflingor. Blanda under tiden en salsa av tomat, chili, salt, peppar och olivolja.

5. Smaka av med lite vinäger.

6. Lägg pasta och pesto i djupa tallrikar och toppa med tomatsalsa.

Receptet kommer från Årstidernas veganska matkasse.