ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Är bilen redo för minusgrader?

Se till att bilen är redo för snö och minusgrader.
Se till att bilen är redo för snö och minusgrader.
Vintern och kylan är runt knuten och det är dags att förbereda både sig själv och bilen inför de kallare graderna. Att plocka fram vinterjackan och impregnera skorna är vi vana vid. Men hur rustar man bilen för vintern på bästa sätt?
Vi frågade Magnus Plahn, marknadschef på Autoexperten.
ANNONS

– Det mest självklara, och kanske viktigaste, är förstås att säkerställa i tid att man har rätt däck. Enligt lag ska man ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men vill man vara säker ska man aldrig gå under 3 mm. Man bör inför vintern också tänka på att däcken ska hålla hela vintern och inte bara när den börjar, säger Magnus.

Däcken åldras och blir hårdare varje gång man kör bilen, så även om mönsterdjupet stämmer kan det vara dags att byta däck om man har haft dem ett tag.

Är man osäker på däckens kondition bör man be sin verkstad inspektera dem. Sedan kan det vara smart att planera däckbytet i tid för helt plötsligt blir det halt, som varje år!

Ta för vana att aldrig missa den årliga servicekollen – där får du ju veta om något är fel med bilen. Känner du dig osäker ändå? Hos de flesta verkstäder kan du boka en enklare servicekontroll. Det behöver inte kosta alltför mycket och då slipper du oroa dig över att ha missat något inför vintern.

– Vid en sådan koll ser verkstaden över att batteriet mår bra, att oljan är som den ska och annat som många kanske glömmer att kolla själva, säger Magnus.

Tips! För dig som storstadsbo är det bra att ha en extra förpackning med spolarvätska i bilen och gärna även startkablar. Bor du utanför staden eller om du kör mycket på landsbygden? Komplettera med en snöskyffel, en uppsättning varma kläder, en reservdunk med bränsle och – om du vill vara riktigt säker – även snökedjor och en bogserlina.

Fakta

Kolla bakluckan

Förbered bilen med det nödvändiga redan nu innan vargavintern redan är här.

  • Isskrapa, snöskyffel och borste. Självklara saker för att komma in i bilen och kunna köra vid vinterförhållanden.
  • Torkarblad i gott skick. Om gummit är slitet riskerar du dålig sikt när det snöar eller regnar.
  • Glykol. Viktigt att ha så att kylarsystemet inte fryser till is i minusgraderna.
  • Varningstriangel. Får du problem blir du säkrare med en triangel tillhands, vilket även är ett lagkrav.
  • Startkablar. Batteriet tar slut fortare när det är kallt, då ger startkablarna snabb starthjälp.
ANNONS