ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bil när du behöver – utan att äga den

Hämta och lämna bilen när och där det passar dig.
Hämta och lämna bilen när och där det passar dig.
Som stockholmare är det idag lättare än någonsin att ha tillgång till bil utan att behöva äga en. Välkommen till en ny skön värld av behovsstyrd bilanvändning.
ANNONS

Du har säkert sett dem utan att tänka på det, hyrbilarna för 2 000-talets storstadsbor som du kan boka eller hyra under några minuter, timmar eller dagar beroende på ditt bilbehov för stunden.

Det nya med bildelningstjänsterna är sättet du hyr bilen på. Du väljer själv när och hur länge du vill använda bilen och du slipper du blanda in fler än dig själv. Med trådlös teknik hittar du, bokar, hyr, låser upp och startar bilen du vill använda. När du är klar så parkerar och låser du bilen på samma sätt och hyran är avslutad.

Aimo eller Sunfleet?

De två största bildelningsaktörerna i Stockholm i dag är Sunfleet och Aimo. Tjänsterna skiljer sig åt där Volvoägda Sunfleet kan liknas vid en traditionell medlemsbaserad bilpooltjänst som anpassats till dagens digitala storstadssamhälle medan Aimos tjänst i större utsträckning bygger på spontanare korttidshyra av bilen.

Sunfleet erbjuder olika nivåer av medlemskap beroende på hur ofta du kör. Via ett relativt traditionellt bokningssystem har du tillgång till en rad olika biltyper som förbokas via hemsidan eller appen och som du sedan hämtar upp och lämnar på samma förutbestämda poolplats. Du betalar en månadsavgift plus kilometertaxa samt en tim-, dygn- eller helgtaxa. Priserna varierar beroende på nivån på medlemskapet.

Bara ladda ner appen

Aimos tjänst kräver inget medlemskap. Du laddar ner appen, registrerar dig på webben eller i appen, kopplar ett betalkort till tjänsten och du är igång. Vagnparken består av eldrivna bilar som står parkerade på gatan samt på platser i utvalda parkeringshus. Du hittar och direktbokar bilen i appen, kör och parkerar den lagligt där du vill inom det avgränsade verksamhetsområdet. Du betalar för tiden du använder den där bil, energiförbrukning, trängselavgifter och parkeringsavgifter ingår.

Dina behov styr

Vilken tjänst som passar dig bäst beror på hur, var och hur ofta du vill använda bilen. Sunfleet erbjuder en större bredd och flexibilitet när det gäller biltyper och rörelsemönster med bilen. Aimo erbjuder en spontanare och mer tillgänglig billösning för dig som främst kör kortare sträckor i Stockholms centralare delar. Men oavsett hur ditt bilbehov ser ut så erbjuder bildelningstjänsterna möjligheten att både äta kakan och ha den kvar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.