ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så blir bilen vårfin som hos bilvårdsproffsen

Avfetta på torr bil nerifrån och upp och spola sedan av med högtryck för bästa resultat.
Avfetta på torr bil nerifrån och upp och spola sedan av med högtryck för bästa resultat.
Efter vinterns smuts, salt och asfalt är din bil förmodligen i behov av en uppfräschning. Lokaltidningen Mitt i bad bilvårdsproffsen om tips på hur du gör din bil skinande vårfin.
ANNONS

Visst är det härligt att möta våren i en ren och snygg bil. Och det är faktiskt inte speciellt komplicerat, det som krävs är utrustning, noggrannhet och tid, säger bröderna Elias och Charbel Jawas som driver bilvårdsföretaget Custom Detailing Bilvård.

Några genvägar när man tvättar bilen finns inte, åtminstone inte om man ska bli nöjd med slutresultatet, förklarar de.

Grundarbetet är a och o när det gäller bilvård. Slarvar du eller skippar ett moment så kommer du inte bli nöjd i slutändan.

Fakta

Utrustningen du behöver

  • Hink
  • Svampar
  • Avfettning
  • Pensel
  • Högtryckstvätt (slang funkar också sommartid då smuts och partiklar inte sitter så hårt)
  • Mikrofiberduk, sämskskinn eller gummiskrapa

Steg 1 – Avfettning

Enligt Elias är det obligatoriskt att man börjar med att avfetta bilen ordentligt så att man avlägsnar all smuts innan man börjar svampa bilen.

– Avfetta alltid på torr bil och spraya avfettningen nedifrån och upp! Följ instruktionerna för hur länge medlet ska verka. Spola sedan av avfettningen nedifrån och upp med högtryck.

Steg 2 – Svampning och schamponering

Repor i lacken uppstår i regel när man svampar eller torkar bilen efter tvätt, så kallade tvättrepor, så se till att vara försiktig i moment 2 och 3. När du är helt säker på att du har fått bort smuts, trafikfilm, grus och partiklar, är det dags att svampa bilen.

– Svampa bilen uppifrån och ner och skölj svampen ofta. För svampen i mjuka vågräta rörelser från sida till sida och undvik att svampa i cirklar. Vågräta repor är nämligen betydligt enklare att få bort än cirkulära. Använd penseln för att rengöra svåråtkomliga vrår och ytor.

Spola av bilen uppifrån och ner efter schamponering och se till att allt lödder försvinner. Sommartid funkar en vanlig vattenslang bra även om högtryck är att föredra.

– Tänk på att inte spola för nära med högtryckstvätten. Då riskerar fukt och smuts att pressas in i lackens porer med lacksläpp som följd.

Steg 3 – Torkning

Torkningen av bilen efter avspolning följer samma försiktighetsprincip som svampningen. Även här är honnörsordet skonsamhet.

– Jag rekommenderar att man använder mikrofiberdukar med hög absorptionsförmåga. Undvik sämskskinn och gummiskrapor då dessa utgör en högre risk för repor när man torkar bilen, avslutar Elias.

Charbel och Elias Jawas.

Elias och Charbel Jawas.

Fakta

Så får du bort smuts som sitter

Fågelbajs, trädsav och insekter är varje bilists eviga gissel som etsar sig fast i lacken om man inte ser upp. Det enda raka är att se till att tvätta bort dem så snabbt som möjligt, tipsar Kristian Palffý på bilvårdsföretaget Wellkept.

Fågelbajs

Gnugga inte! Neutralisera den frätande syran i bajset genom att badda med vatten. Slanga sen av, gärna med högtryck. Undvik att torka bort det.

Insekter

Gå på med insektsmedel innan du börjar avfetta bilen då insektsmedlet behöver verka för sig självt. Följ instruktionerna på förpackningen.

Trädsav

Trädsav är kladdigt och liksom insektsrester blir saven bara tuffare att få bort ju längre den får äta sig in i lacken. Mikroavfettning biter inte och men kallavfettning löser upp saven.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.