ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bilexperten: ”Köp däck som passar din körning”

Alrik Söderlind är chefredaktör på Auto Motor & Sport.
Alrik Söderlind är chefredaktör på Auto Motor & Sport.
Inför vårens däckbyte, undersök dina däck för att försäkra dig om att du kan köra tryggt ännu en säsong. Att köpa nya däck kan kännas dyrt, men är ofta en investering i din säkerhet.
ANNONS

Nu har det åter blivit dags att rulla fram sommardäcken. Efter den 31 mars går det bra att ta av vinterdäcken, om väglaget så tillåter. Men för varje år slits dina bildäck ytterligare.

Skillnaden mellan ett nytt däck – som har ett mönsterdjup på 8-10 mm – och ett slitet däck kan vara stor, då bromsförmågan och förmågan att tränga undan vatten hos ett sommardäck står i direkt relation till just mönsterdjupet.

Enligt lag ska sommardäck ha ett större mönsterdjup än 1,6 millimeter. Men redan under 3 mm mönsterdjup minskar greppet snabbt vid vått väglag för varje avsliten tiondels millimeter. Så ett gott råd är att byta i god tid.

Ett utlägg för nya däck kan dock kännas tufft för många plånböcker. Så här års lockas vi från höger och vänster av erbjudanden om billiga däckpaket och valet kan kännas svårt och krångligt. Så hur avgörande är egentligen priset – är ett däck generellt sett bättre och säkrare ju dyrare det är? Alrik Söderlind, chefredaktör på bilmagasinet Auto Motor & Sport, svarar:

– Ja, så är det. Generellt sett är alltid dyrare däck av välkända fabrikat bättre än lågprisdäck, bortsett från att exempelvis så kallade R-däck som är gjorda för bankörning och usla när det är blött. Undvik alltså billiga däck!    

När du ska köpa nya däck gäller det att tänka långsiktigt och att fundera igenom ditt körbeteende, hur långt du brukar köra och att även väga in miljö-, ekonomi-, ljud- och komfortaspekterna. Den miljömärkning som idag finns visar bland annat hur bra grepp däcken har vid vått väglag och hur mycket däcket bullrar, mätt i decibel.

Alrik Söderlind menar att det bästa man kan göra är att läsa oberoende tester – och att göra det med eftertanke. 

– Alla däck är bra på olika saker. Köp de däck som presterar bäst på det som du tycker är viktigast. Det skiljer mycket mellan olika däck, men samma fabrikat kan ha olika egenskaper. Sportdäck ger generellt sett sämre våtegenskaper och även högre rullmotstånd och slits snabbare.

Självklart går säkerheten före allt. Men samtidigt kan en bil kännas bättre att köra med ”rätt” typ av däck. Och vice versa.

ANNONS

– Skillnaden på körkänsla är enorm mellan olika däck. Du kan få helt olika körupplevelser, både vad gäller körskärpa och kontroll, men även komfort. Köp den typ av däck du vill ha.

Källor: Trafikverket, NTF, Svensk däckåtervinning, Däckbranschen.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.